Efter massiv omtale i udlandet: Støjberg dropper nye flygtningeannoncer

I begyndelsen af december var udlændingeminister Inger Støjberg sikker.

Til trods for kritik fra Folketingets Ombudsmand af tidligere annoncer i mellemøstlige aviser, ville hun indrykke flere af slagsen, som skal få flygtninge til at lade være med at søge mod Danmark, så snart de nye stramninger var på plads.

Men de seneste dages massive internationale omtale af vedtagelsen af en række nye udlændingestramninger har nu fået udlændingeministeren på andre tanker.

Det skriver Information.

Ifølge avisen sagde Inger Støjberg tirsdag aften under et samråd i Folketingets Udlændingeudvalg om netop annoncerne, at der ikke er ”konkrete planer” om nye.

Hun understregede på samrådet, at det ikke er kritik fra Folketingets Ombudsmand, der holder hende tilbage. Årsagen skal snarere findes i de seneste dages massive internationale omtale, lød det fra ministeren.

- Men man må i hvert fald sige, at den internationale presse jo har skrevet flittigt om de opstramninger, som vi har foretaget i Danmark. Så på den måde er det måske knap så relevant lige i øjeblikket at sætte annoncer i. Jeg tror, at man må sige, at det er blevet fortalt, at vi har strammet op, forklarede ministeren ved samrådet ifølge Information.

Ville have trykt flere

Ombudsmanden Jørgen Steen Sørensen udtalte i december, at han ikke mente, at annoncerne, der blandt andet blev trykt i en række libanesiske aviser i september, var i overensstemmelse med reglerne for offentlige myndigheders vejledning af borgere.

Jørgen Steen Sørensen sagde, at det er nærliggende, at annoncen i flere libanesiske aviser har givet syriske flygtninge en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark, og at annoncen ”meget let” kunne få dem til at træffe beslutning, om hvor de ville søge asyl på et forkert grundlag.

TV 2 spurgte ved den lejlighed Inger Støjberg, om hun trods kritikken ville indrykke flere annoncer. Den 10. december lød svaret:

- Ja, jeg lever med kritikken, jeg er simpelthen bare ikke enig med ombudsmanden. Og ja, jeg agter at sætte nye annoncer i med de opstramninger, som vi nu gennemfører.

Kritik af britiske aviser: Sølle og rædselsfuld

Præcist hvad det er ved den internationale presseomtale, der har fået Inger Støjberg til at droppe de konkrete planer om nye annoncer, uddybede hun ikke på samrådet.

Men efter et bredt flertal i Folketinget tirsdag eftermiddag vedtog det omdiskuterede og udskældte L 87 – et lovforslag, der indebærer en lang række udlændingestramninger, er kritikken fra flere internationale medier taget til. 

Det er særligt den del af lovforslaget, der giver danske myndigheder mulighed for at beslaglægge flygtninges værdigenstande, der har vakt opsigt – på trods af, at regeringen har præciseret forslaget, så det stod klart, at eksempelvis vielsesringe ikke vil kunne beslaglægges.

Avisen The Guardian har bragt en satiretegning, som viser statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist.

Mens The Independent viser den lille havfrue overdynget med smykker, kontanter og en guldtand.

De tegninger fik onsdag formiddag Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til at kalde de to avisers dækning sølle og rædselsfuld.

- Jeg synes, det er dybt usmageligt, helt utilstedeligt, historieløst og en skændsel, at det skal komme fra et land, som end ikke når Danmark til sokkeholderne i deres behandling af asylansøgere. Og så er det en skændsel over for de mennesker, som blev myrdet af nazisterne under holocaust. Det er en historieløshed, som ikke klæder et britisk medie, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.