Trods kritik: Støjberg vil indrykke flere flygtningeannoncer

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) planlægger at indrykke nye annoncer i udenlandske aviser og på sociale medier, som skal få flygtninge til at lade være med at søge mod Danmark.

Det meddeler Støjberg nu, få minutter efter at Folketingets Ombudsmand har udtalt kritik af udformningen af de annoncer, som ministeren efter voldsom debat fik indrykket i september. 

- Jeg overvejer da klart at sætte nye annoncer i. Det kan både være avisannoncer, på Facebook, Google, Twitter og andre steder. Jeg må sige, hvis jeg nu ser lidt tilbage; der var jo en enorm palaver om annoncerne herhjemme. Og nu ser vi så, at her ganske få måneder efter, så er det jo stort set alle europæiske lande, der begynder at annoncere, siger udlændingeministeren til TV 2.

Så til trods for at ombudsmanden kritiserer udformningen af annoncerne, så vil du nu indrykke nye?

- Ja, jeg lever med kritikken, jeg er simpelthen bare ikke enig med ombudsmanden. Og ja, jeg agter at sætte nye annoncer i med de opstramninger, som vi nu gennemfører.

Kommer det til at være efter samme model som den, du nu har fået kritik for?

- Det vil jo være andre opstramninger, der vil blive nævnt, i og med at vi jo nu vedtager en stribe opstramninger. Men det kan da godt være, at vi tager noget af det gamle med også, siger Støjberg med henvisning til den række stramninger, som partierne i blå blok og Socialdemokraterne blev enige om i mandags. 

Gav flygtninge en forkert opfattelse

Ombudsmanden mener ikke, at annoncerne, der blandt andet blev trykt i en række libanesiske aviser i september, var i overensstemmelse med reglerne for offentlige myndigheders vejledning af borgere.

- Det er nærliggende, at annoncen har givet syriske flygtninge en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark. Annoncen kunne meget let få dem til på forkert grundlag at beslutte, hvor de skulle søge at opnå asyl, skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Flygtningeannoncerne har været genstand for en del kritik, siden Støjberg kort efter sin tiltræden som minister første gang luftede ideen. En af kritikerne har været ministerens partifælle og medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde: 

- Det kunne være ønskeligt, at en minister tog til Grækenland, tog til Italien, Libyen og Syrien og så på forholdene, før hun begyndte at sætte initiativer i gang. Det kunne jo være, at der kunne komme nogle erfaringer ud af det, som kunne udmønte sig i nogle forslag, som rent faktisk kan være en løsning på nogle af udfordringerne, sagde han blandt andet.

Overblik over de 12 nyeste stramninger af asyl- og udlændingepolitikken:

T2Toolbox embed