Hård kritik af Støjbergs annoncer: Gav flygtninge en fejlagtig opfattelse

Folketingets Ombudsmand udtaler kritik af regeringens omdiskuterede flygtningeannoncer, der blev bragt i fire libanesiske aviser i september.

Annoncen er ikke i overensstemmelse med reglerne for offentlige myndigheders vejledning af borgere, lyder det torsdag i en pressemeddelelse fra ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

- Det er nærliggende, at annoncen har givet syriske flygtninge en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark. Annoncen kunne meget let få dem til på forkert grundlag at beslutte, hvor de skulle søge at opnå asyl, skriver han.

Annoncen fokuserer på dele af den danske asylordning, som i vidt omfang er irrelevante for syriske flygtninge, lyder kritikken.

Støjberg: Jeg er ikke enig

I en pressemeddelelse erklærer udlændingeminister Inger Støjberg (V) sig uenig med Ombudsmandens vurdering:

- Ministeriet og jeg er ikke enige i konklusionen. Formålet med annoncekampagnen var at informere flest mulige om dansk asylpolitik. Vi ved, at menneskesmuglerne på falsk grundlag om vilkårene i Danmark lokker asylansøgerne til at betale mange penge for at bringe dem her til landet. Hensigten med annoncerne var derfor at give en bred kreds overordnet information om asylpolitik i Danmark. Annoncerne var ikke særligt målrettet syriske flygtninge – sådan som Ombudsmanden har lagt til grund, skriver hun.

- Men nu har Ombudsmanden altså draget en konklusion. Ministeriet og jeg vil studere udtalelsen nøje, ligesom vi selvfølgelig vil vurdere, om der er ting, vi skal være ekstra opmærksomme på, næste gang vi annoncerer om initiativer på vores område. 

Annoncerne har været genstand for en del kritik, siden Støjberg første gang luftede ideen. En af kritikerne har været ministerens partifælle Jens Rohde: 

- Det kunne være ønskeligt, at en minister tog til Grækenland, tog til Italien, Libyen og Syrien og så på forholdene, før hun begyndte at sætte initiativer i gang. Det kunne jo være, at der kunne komme nogle erfaringer ud af det, som kunne udmønte sig i nogle forslag, som rent faktisk kan være en løsning på nogle af udfordringerne, sagde han blandt andet.