Overblik: Her er partierne uenige om integrationspolitikken

Mandag begyndte forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet om regeringens nye integrationsplan ”Alle skal bidrage – flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse”.

Dansk Folkeparti har allerede forladt forhandlingerne, mens Venstre forholder sig skeptiske.

Men hvor er det konkret, der er uenigheder mellem regeringen og de to største oppositionspartier på flygtningeområdet?

Tv2.dk giver dig her et overblik over nogle af de områder, hvor regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti er uenige.

Kontanthjælp og sociale ydelser

  • Kort tid efter sin tiltrædelse afskaffede den daværende regering (S, SF og R) de såkaldte fattigdomsydelser, som blandt andet indebar starthjælpen og kontanthjælpsloftet.  
  • Hos Venstre går man til valg på at genindføre kontanthjælpsloftet. Det skal dog være i en mere ”moderne” form, men hvad en mere moderne form går ud på, har partiet endnu ikke fremlagt. Venstre ønsker at indføre en ny starthjælp, som begynder på SU-niveau, men hvor udlændinge vil have mulighed for at opnå fuld kontanthjælp, hvis de lever op til fem punkter om blandt andet sprog og deltagelse i frivillige foreninger.  
  • Hos Dansk Folkeparti ønsker man at genindføre starthjælpen i den form, den havde, inden den blev afskaffet i 2011. Det vil sige på omkring 5000-6000 kroner om måneden, men i modsætning til Venstre, lægger Dansk Folkeparti ikke op til, at ydelsen skal kunne stige afhængig af, hvordan det går med integrationen. Kontanthjælpsloftet ønsker Dansk Folkeparti også at genindføre i sin oprindelige form.

Aktivering

Regler for at opnå asyl

  • Regeringen strammede i februar sammen med Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti reglerne for at opnå asyl.

    For flygtninge, der er flygtet fra krig, men som ikke er personligt forfulgte betyder det, at de i første omgang kun får asyl i ét år, hvorefter deres sag skal tages op igen. Personer, der ikke er personligt forfulgte, vil ikke kunne få familiesammenføring det første år. Og flygtninge på midlertidig asyl skal kunne hjemsendes, selvom der ikke er varig fred i hjemlandet.  

  • Dansk Folkeparti vil gå skridtet videre og give alle flygtninge midlertidig asyl på et år. Derudover foreslår partiet også helt at omlægge asylpolitiken, så det slet ikke er muligt at få en opholdstilladelse i Danmark. I stedet vil man efter australsk forbillede hjælpe i nærområderne.  
  • Venstre ønsker ud over at skære i de sociale ydelser, at stramme asylreglerne op til grænserne af de internationale konventioner. Hvad det mere konkret vil sige, ønsker partiets integrationsordfører Martin Geertsen ikke at svare på. 

Hovedpunkterne i regerings oplæg ”Alle skal bidrage – flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse”

  • Et jobrettet integrationsprogram for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte. Programmet består af ret og pligt til at arbejde og deltage i virksomhedsrettede tilbud – inklusiv nyttejob – senest efter tre måneder. Arbejdet eller indsatsen skal altid kombineres med danskundervisning, og der må aldrig gå mere end fire uger uden tilbud.  
  • Styrket indsats for tidlig kompetenceafklaring og vurdering af uddannelseskvalifikationer, så den enkelte i højere grad kommer til at bruge sin uddannelse og erfaringer fra hjemlandet.  
  • Integrationsindsatsen skal starte i asylcentret og ikke først, når den enkelte flygtning overgår fra asylcentret til kommunen. På den måde bliver ventetiden i asylcentret brugt bedre.  
  • Kommunerne skal i højere grad inddrage civilsamfundet – både lokale foreninger og frivillige – i integrationsindsatsen, så kommunerne ikke skal løfte alle opgaver alene.  
  • Indsatsen for indvandrere på kontanthjælp skal flyttes ud på arbejdspladserne. Alle tredjelandsstatsborgere, der har afsluttet integrationsprogrammet, og som har modtaget kontanthjælp i mere end seks måneder, får ret og pligt til et virksomhedsrettet tilbud.  
  • Fælles nationale mål frem mod 2020: 10.000 flere indvandrere og efterkommere skal i arbejde. Forskellen i andelen af unge med en dansk baggrund og andelen af unge indvandrere og efterkommere, der gennemfører mindst en ungdomsuddannelse, skal være mindre end i dag, hvor den er 7 procentpoint.  
  • Regeringen vil gennemføre en målretning af resultattilskuddet, så kommunernes fokus på job og uddannelse styrkes og vil desuden give finansieringen af området et eftersyn.  
  • Regeringen indgår et nyt partnerskab med KL, hvor kommunerne skal sætte ambitiøse mål for deres integrationsindsatser, følge op på resultaterne, anvende effektive indsatser og videndele med hinanden.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter