Forstå fusions-debatten på fem minutter

Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner planlægger at fusionere til én stor organisation, kunne vi fredag formiddag fortælle her på siden.

Hvorfor er det vigtigt? Og hvad får en mulig fusion af de to store organisationer af betydning?

Vi prøver her at give et overblik:

Danmark er opdelt i 98 kommuner og fem regioner. Sådan har det set ud siden 2007, hvor den såkaldte strukturreform trådte i kraft – en reform, der betød en drastisk nedskæring i antallet af kommuner (fra 271 til 98) og et farvel til de 13 amter, som i stedet blev erstattet af fem regioner.

Kommunernes ansvarsområder er blandt andet børnepasning, folkeskole, ældrepleje, det sociale område, integrationsindsatsen og aktiviering, mens regionernes hovedopgave er sygehusvæsnet.

Samlet set leverer kommunerne og regionerne altså langt de fleste af de offentlige velfærds- og serviceydelser

To organisationer – to forhandlinger

Kommunerne og regionerne har hver deres interesseorganisation:

Alle 98 kommuner er medlemmer af Kommunernes Landsforening (KL), hvor Venstre-manden Martin Damm er formand. Martin Damm er samtidig borgmester i Kalundborg Kommune.

Regionernes organisation, Danske Regioner, ledes af Socialdemokraten Bent Hansen.

Både KL og Danske Regioner forhandler én gang om året med staten – altså med den til enhver tid siddende regering – for at nå til enighed om de såkaldte økonomiaftaler. Disse aftaler er helt afgørende, fordi de fastlægger rammerne for økonomien i regioner og kommuner – og dermed for en stor del af de velfærdsopgaver, vi som borgere hver eneste dag oplever.

Hidtil er forhandlingerne foregået separat. KL og Danske Regioner har på skift forhandlet med regeringen – forhandlinger som ofte bliver tilspidsede, blandt andet fordi kommuner og regioner ønsker flere penge til at løse deres velfærdsopgaver, end regeringen er villige til at give dem. Og fordi kommuner og regioner ofte mener, at politikerne på Christiansborg er skyld i en ”politisk og administrativ centralisering i den offentlige sektor”, således at ”færre beslutninger træffes tæt på borgerne med forståelse for lokale og regionale behov”.

Formålet med en mulig kommende fusion er, at de to organisationer som én samlet vil stå stærkere - eksempelvis i forhandlingerne med regeringen.

- Vi har drøftet det igennem noget tid, og set den meget stærke detailstyring, der sker af det decentrale Danmark, og vi mener tiden er inde til at opruste og danne en rigtig stærk organisation, der kan repræsentere det decentrale Danmark, til glæde for borgerne, som KL-formand Martin Damm forklarede det fredag formiddag.

En fusion vil altså betyde en samling af kommunernes og regionernes interessevaretagelse, men vil ikke ændre på kommunernes eller regionernes opgaver.

Skal vi overhovedet have regioner?

Men snakken om en mulig fusion sparker samtidig endnu engang liv i debatten om, hvorvidt den nuværende konstruktion med fem regioner overhovedet bør bevares.

Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance kræver, at en eventuel Venstre-ledet regering efter det kommende folketingsvalg afskaffer de fem regioner, og Venstres politiske ordfører Inger Støjberg slår fast, at regionernes fremtid "bestemt skal diskuteres".

Den nuværende SR-regering har imidlertid ingen planer om at afskaffe regionerne.

- For regeringens vedkommende har vi ingen planer om, at der ikke skal være regioner i fremtiden. Tværtimod synes vi, det er vigtigt, at sundhedsopgaven er folkeligt forankret, som den er i regionerne, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.

Hos de Konservative har der allerede været kritik af planerne om at fusionere KL og Danske Regioner – netop fordi partiets mål er at afskaffe regionerne.

- Regionerne skal nedlægges – det mener jeg, det mener mit parti. Og så synes jeg, det er en lidt skæv konstruktion at begynde at fusionere KL med noget, der bør nedlægges. Man skal jo ikke blande blod med noget, der skal lukkes, siger Michael Ziegler, der er medlem af KL’s bestyrelse og borgmester i Høje-Taastrup.

Hvad sker der nu?

Fusionsplanerne skal nu drøftes i både KL’s og i Danske Regioners bestyrelser. Det sker i løbet af december. En endelig fusion vil først kunne gennemføres i 2018, meddeler KL. Og ifølge Michael Ziegler er det langt fra sikkert, at fusionen overhovedet bliver til noget:

- Der ikke en beslutning, der er endeligt truffet. Der vil være sten på vejen i sådan en proces, og det er ikke sikkert, at det ender i en fusion. Men når man melder ud i dag, at der skal behandles på bestyrelsesmøder i december, gør man det med en forventning om, at det bliver besluttet at gå videre med processen, siger han.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter