Stor fusion på vej: Kommuner og regioner vil stå stærkere

En fusion af kommunernes og regionernes interesseorganisationer kan være virkelighed inden for de nærmeste år. 

Fredag formiddag mødes formændene for Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner nemlig for at diskutere en mulig fusion af de to organisationer i 2018. 

Det erfarer TV 2. 

En fusion vil betyde, at den kommende forening vil repræsentere både landets 98 kommuner og de fem regioner, eksempelvis når der skal forhandles økonomiaftaler med regeringen. I dag foregår de forhandlinger separat. 

Vil stå stærkere

Grunden til, at de to organisationer nu planlægger en sammenlægning, er ifølge TV 2s oplysninger, at den nye større forening vil kunne stå stærkere i netop sådanne forhandlinger.

- Både fra kommunernes og regionernes side har det lydt, at de har oplevet at staten ved nogle lejligheder har siddet inde ved forhandlingsbordet og planlagt at ville spare penge her, for at kunne bruge dem andre steder. Og de har altså - mener de - et behov for at kunne stå stærkere, siger TV 2s politiske reporter Olav Christensen.

Kommunernes ansvarsområder er blandt andet børnepasning, folkeskole, ældrepleje, det sociale område og aktiviering, mens regionernes hovedopgave er sygehusvæsnet. Den nuværende struktur med 98 kommuner og fem regioner har eksisteret siden 2007, og en mulig kommende fusion af KL og Danske Regioner og vil utvivlsomt endnu engang sparke gang i debatten om, hvorvidt dén struktur er den rigtige - og om eksempelvis regionerne bør bevares i samme form som nu.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter