Ziegler om fusionsplaner: Det er en dårlig ide

De to store interesseorganisationer Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner går videre med planer om at fusionere.

Det meddelte formændene for de to organisationer fredag formiddag.

Men ideen møder ikke opbakning hos Michael Ziegler, der er medlem af KLs bestyrelse og bormester i Høje-Taastrup Kommune for De Konservative.

- Jeg blev blevet præsenteret for ideen i går, og har haft hele aftenen til at tænke over, hvad jeg egentlig mener om det her. Og jeg er nået frem til, at det, set med mine øjne, er en dårlig ide. Regionerne skal nedlægges – det mener jeg, det mener mit parti. Og så synes jeg det er en lidt skæv konstruktion at begynde at fusionere KL med noget, der bør nedlægges. Man skal jo ikke blande blod med noget, der skal lukkes, siger Michael Ziegler.

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, og Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening (KL), begrundede fredag formiddag fusionsplanerne med, at ”det decentrale Danmark” kommer til at stå stærkere i kommende forhandlinger med staten.

Michael Ziegler, tror du, at sådan en fusion vil styrke regionerne?

- Nogle vil sikkert udlægge det her derhen, at det her er et skridt på vejen til at nedlægge regionerne. Men det kan jo også få den anden effekt: Nu er der noget spændende nyt samspil på vej mellem regioner og kommuner, og dermed få den modsatte effekt. Og dem, der fra Danske Regioners side er gået med til det her, har et stort mål her i livet, og det er at regionerne skal bestå. Så hvis det her havde til formål at nedlægge regionerne, havde de nok ikke gået med til det, siger Ziegler, der samtidig slår fast, at det endnu ikke er sikkert, at fusionen bliver til virkelighed.

- Der ikke en beslutning, der er endeligt truffet. Der vil være sten på vejen i sådan en proces, og det er ikke sikkert, at det ender i en fusion. Men når man melder ud i dag, at der skal behandles på bestyrelsesmøder i december, gør man det med en forventning om, at det bliver besluttet at gå videre med processen, siger han.

Kommunernes ansvarsområder er blandt andet børnepasning, folkeskole, ældrepleje, det sociale område og aktiviering, mens regionernes hovedopgave er sygehusvæsnet. Den nuværende struktur med 98 kommuner og fem regioner har eksisteret siden 2007.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter