Analyse: Akut-udmelding er klappet af med Løkke

Carl Holst er regionrådsformand for Region Syddanmark. Men han er også folketingskandidat for Venstre, ligesom han er en god ven af Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Derfor skal hans udmelding om at droppe akuttelefonen og åbne den direkte adgang til skadestuerne også ses i lyset af et kommende folketingsvalg.

Sådan lyder analysen fra politisk kommentator for TV 2 Troels Mylenberg, der mener, at der ligger både en politisk, men også en strategisk årsag bag regionrådsformandens udmelding onsdag.

- Den politiske årsag er, at der har været meget ballade om akuttelefonen i regionen – det virker bare ikke, og den situation har Carl Holst taget bestik af.

- Jeg er ikke i tvivl om, at han faktisk mener, at ordningen ikke virker. Men der er heller ingen tvivl om, at det er et stærkt signal at sende til vælgerne, da han - i modsætning til andre regionsrådspolitikere - er på valg. Og det skal man ikke glemme i den her sammenhæng, siger Troels Mylenberg til tv2.dk.

Carl Holst var en af Lars Løkke Rasmussens allierede i den såkaldte bilagssag, der i juni var ved at koste Løkke formandsskabet i Venstre.

Ifølge Troels Mylenberg betyder det tætte forhold mellem de to, at Carl Holst ikke foretager sig særlig meget uden at have rygdækning centralt på Christiansborg.

- Så man kan også udlægge hans udmelding, som noget Venstre helt grundlæggende er klar til at lave om på, hvis de vinder folketingsvalget, siger Troels Mylenberg.

En gratis udmelding

Aftalen om visiteringen bygger på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og er en del af regionernes økonomiaftale med regeringen – en aftale, som Carl Holst i øvrigt selv har været med til at forhandle. Men han har flertallet i regionen og borgerne bag sig, ligesom han efter al sandsynlighed bliver valgt ind til det næste folketingsvalg, som - flere kommentatorer spår - bliver udskrevet til maj.  

- Derfor er det mere eller mindre gratis for ham at komme med den udmelding, for han er efter al sandsynlighed ikke regionrådsformand særlig meget længere, og dermed efterlader han rodet til andre, som så må tage sig af det, lyder analysen fra Troels Mylenberg.

Den socialdemokratiske formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark maner til besindighed, da regionen - i modsætning til de øvrige fire regioner - kun har deltaget i ordningen med akuttelefonen i et år. Det kan du læse mere om her.