S om akuttelefon: Ro på - det kan nå at vende endnu

Regionrådsformanden i Region Syddanmark Carl Holst (V) har mistet tålmodigheden med telefonvisitation. Ordningen har ikke haft den forventede økonomiske gevinst, og den har ikke opfyldt regionens mål i forhold til færre besøgende på regionens skadeklinikker, lyder det. Derfor vil han nu bede sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om lov til at træde ud af ordningen.

Ifølge formanden for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Socialdemokraternes Poul-Erik Svendsen, er det helt korrekt, at ordningen endnu ikke opfylder regionens mål, da der fortsat er alt for mange besøgende på regionens skadestuer og –klinikker. Men han er ikke enig i, at regionen allerede nu skal træde ud af ordningen og genåbne de gamle skadestuer, siger han til TV 2.

Han peger på, at mens andre regioner har været i gang med arbejdet i to til tre år, så begyndte Region Syddanmark først for et år siden. 

- I Region Midtjylland var de 2,5 år om at vende patientstrømmene, hvis de kan, burde vi også kunne klare det. Vi bør lade ordningen løbe et års tid mere for at se, om vi ikke også kan opnå positive resultater, siger han og fortsætter:

- Jeg ved ikke, hvad Carl Holsts motiv er for at melde ud nu, men Carl Holst er velkommen til at tale med regeringen om den aftale, som han selv har indgået med dem. Aftaler skal holdes – hvis de ikke skal holdes, skal de forhandles igen, siger han til TV 2.

Region Syddanmark indførte – som den sidste af de fem regioner - den 1. april sidste år ordningen med telefonvisitation. Ordningen indgår i regionernes økonomiske aftale for 2013 med regeringen efter anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Regionen er afhængige af ordningen på flere områder

Ifølge Poul-Erik Svendsen er regionen på andre områder forpligtet af at bibeholde ordningen:

- Jeg mener også, at vi er afhængige af penge til de nye sygehuse med baggrund i, at vi har den her visitering. Så der er mange ting, der skal tales med regeringen om. Man kan ikke bare sige, at nu vil vi lave om på det her, for det er noget, der er aftalt med regeringen, siger han til TV 2.

Tv2.dk har været i kontakt med Danske Regioner, der ikke kan oplyse, om en region overhovedet kan træde ud af ordningen, der er en del af regionernes økonomiaftale med regeringen, ligesom ordningen bygger på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.   

Carl Holst er folketingskandidat for Venstre til et kommende folketingsvalg, der skal udskrives senest den 15. september 2015.