Blåt asylforslag skaber overskrifter i Afrika

Dansk Folkepartis forslag om oprette danskdrevne flygtningelejre i eksempelvis Kenya, og sende flygtninge fra Danmark hertil, har ikke kun vakt opsigt i Danmark.

Under overskriften ”Behold jeres flygtninge, siger Kenya til Danmark” skriver den toneangivende kenyanske avis Daily Nation, hvordan forslaget fra det danske oppositionsparti har vakt vrede i den kenyanske regering.

- Det nærmer sig racisme. Hvorfor vil de bringe dem herned fra deres land?, lyder det fra Mwenda Njoka, der er talsmand for regeringen.

Også den somaliske radiostation Dalsan Radio beskriver, at de kenyanske myndigheder er ”irriterede” over det danske forslag om, at eksempelvis somaliske flygtninge, der kommer til Danmark, skal fragtes til danske lejre i Kenya.

Venstre: Interessant forslag

Liberal Alliance luftede i sidste uge et forslag, der til forveksling ligner Dansk Folkepartis, uden dog specifikt at have nævnt Kenya som et muligt land for danskdrevne lejre.

Venstre har kaldt DF's og LA's forslag ”interessante”, regeringen har kaldt dem "useriøse", mens kritikken er hård fra Amnesty International.

- De lande, man vil leje sig ind hos, det er lande, der selv har stor problemer med menneskerettigheder, tortur og overgreb. I Kenya, som bliver nævnt i forslaget, ved vi, at politiet rutinemæssigt begår overgreb mod somaliske asylansøgere. De går ind i lejrene og mishandler dem, lyder det fra Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty.

Det foreslår DF og LA

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance foreslår torsdag at sende asylansøgere væk fra Danmark.

De vil sende flygtningene til lejre et sikkert sted, tættere på deres oprindelsesland.

Asylcentre i disse lande skal være under dansk kontrol med renlige forhold, og adgang til mad, medicin og ordentlige senge at sove i.

Venstre kalder forslagene "interessant".

Både Socialdemokraterne og SF afviser forslaget.