Amnesty: DF og LA vil sende flygtninge til torturlande

Et forslag om at sende flygtning, der kommer til Danmark videre til danske lejre i fjerne ulande, får hård kritik fra Amnesty International.

- Det er forbundet med en lang række problemer med menneskerettigheder, sikkerhed og værdighed. Også helt praktisk. Det virker ikke som noget, der kan lade sig gøre, siger Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty.

- De lande, man vil leje sig ind hos, det er lande, der selv har stor problemer med menneskerettigheder, tortur og overgreb. I Kenya, som bliver nævnt i forslaget, ved vi, at politiet rutinemæssigt begår overgreb mod somaliske asylansøgere. De går ind i lejrene og mishandler dem.

- De lande, der vil sige ja tak til sådan en ordning, har jo selv kæmpe problemer med menneskerettighederne.

Liberal Alliances forslag indebærer, at krigsflygtninge straks de ankommer til Danmark skal sættes på et fly og checkes ind på en af de danske lejre.

- De skulle slå op i vores årbog og finde de lande, hvor de kan lave disse aftaler - og som har styr på rettighederne. Det er jo ikke Østrig eller Schweiz, de kan lave en aftale med.

Forslagene kommer efter, at regeringen i går justerede skønnet for antallet af flygtninge, der kommer til Danmark i 2014 fra 10.000 til 20.000 mennesker.

Det foreslår DF og LA

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance foreslår torsdag at sende asylansøgere væk fra Danmark.

De vil sende flygtningene til lejre et sikkert sted, tættere på deres oprindelsesland.

Asylcentre i disse lande skal være under dansk kontrol med renlige forhold, og adgang til mad, medicin og ordentlige senge at sove i.

Venstre kalder forslagene "interessant".

BÃ¥de Socialdemokraterne og SF afviser forslaget.