Thulesen Dahl punkterer Løkkes drøm om lavere skat: Vi har ikke råd

Se hele interviewet med Kristian Thulesen Dahl mandag 12.30, 16.30 og 20.30 på TV 2 News eller på TV 2 Play.

- Det skal kunne betale sig at arbejde.

Sådan lød Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens mantra under hele valgkampen. Underforstået at det ikke i tilstrækkelig grad kunne betale sig dengang, og at han ville gøre noget ved det, hvis vælgerne ville give ham magt, som han havde agt.

Meget tyder nu på, at det bliver en mere end almindeligt svær manøvre for statsministeren. Folketingets største borgerlige parti, Dansk Folkeparti, vender nemlig tommelfingeren nedad til den centrale del af Løkkes politiske projekt, der hedder skattelettelser.

 - Jeg kan ikke finde et råderum til skattelettelser. Og den udvikling, vi har set bare det seneste halve år i forhold til flygtninge- og migrantområdet og de omkostninger, der har været der, gør det endnu sværere at få øje på et råderum til skattelettelser, siger Kristian Thuelsen Dahl i et årskavalkade-interview med TV 2’s politiske analytiker Thomas Funding, som sendes på TV 2 News mandag.

Udmeldingen kommer dagen efter at Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen selvsikkert udtalte, at han nok kan skal komme igennem med sit krav om at lempe topskatten. Også Det Konservative Folkeparti møder op til forhandlingerne om en skattereform med forventninger om at finde penge til skattelettelser, men hvis den øvelse overhovedet lader sig gøre, bør skatten lettes i bunden, lyder det nu fra Dansk Folkeparti.

'Rigtig dårlig' timing

DF-formanden kalder timingen for forhandlingerne om skat ”rigtig, rigtig dårlig”. Han vil dog ikke direkte opfordre statsministeren til at droppe drøftelserne helt, men siger:

- Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) kan jo i hvert fald overveje, hvornår tidspunktet er rigtigt i forhold til, hvad han gerne vil opnå. Det forudsætter, at der kan skaffes penge til det, og det må jo ikke efterlade et tomrum, fastslår Kristian Thulesen Dahl og fortsætter.

- Der er rigtig mange steder, vi har brug for pengene. Til velfærd blandt andet.

Han bemærker, at planerne om at lette blandt andet topskatten kom på banen før den situation, Danmark står i nu. Hvordan det nu skal kunne lade sig gøre må være op til de partier, der vil sænke skatten.

- Det hviler tungt på dem, der går ud og siger til danskerne, at de kan regne med store skattelettelser, at pege på hvor det råderum skal komme fra. Det ville være på sin plads, at de går ud og maner til besindighed og får dæmpet forventningerne.

Omprioriteringsbidraget er ikke svaret

Pengene til skattelettelser kan ikke findes ved at slanke den offentlige sektor, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

- Det er ikke vores medicin at spare på den offentlige sektor. Forfalder man til at tage en del af omprioriteringsbidraget og så bruge de penge på skattelettelser, så duer det ikke. For de penge skal bruges i den offentlige sektor til offentlig velfærd - og vores holdning er, at den del af omprioriteringsbidraget, der kommer fra kommunerne, krone til krone skal tilbage til den kommunale sektor, siger Kristian Thulesen Dahl.

I stedet vil han hjælpe mellem 100.000 og 150.000 danskere, som i dag ikke er på arbejdsmarkedet, ud i et rigtigt job.

- Kommer de i job i stedet for at være på overførelsesindkomst, så sparer det nogle offentlige udgifter og giver skatteindtægter i stedet for. Det er en sund måde at finde et råderum på. Kan man finde det sådan, kan det selvfølgelig bruges.

Problemet er i bunden 

Men selv hvis det lader sig gøre, skal de stadig ikke bruges på lettelser af topskatten, sådan som Liberal Alliance ønsker. Noget, som Kristian Thulesen Dahl i øvrigt ikke opfatter som et ultimativt krav, men han kalder alligevel de politiske modsætninger for ”voldsomme”.

- Man skal aldrig sige aldrig, men det bliver noget af en øvelse. Og vores politik er, at topskatteprocenten ikke skal sættes ned. Vores politik er også, at det slet ikke er i toppen, vi har noget problem. Slet ikke efter de skatteaftaler, der er lavet i 2009 og 2012, siger DF-formanden med henvisning til de skattereformer, hvor grænsen for hvornår man betaler topskat blev hævet.

I stedet vil Dansk Folkeparti lette skatten i den modsatte ende af skalaen.

- Der hvor vi gerne vil bruge et råderum, hvis det overhovedet kan skaffes, det er i bunden af lønskalaen, siger DF-formanden.

Se hele interviewet med Kristian Thulesen Dahl mandag 12.30, 16.30 og 20.30 på TV 2 News eller på TV 2 Play.

Så meget betaler danskerne i topskat

- Topskatten betales af danskerne, der tjener 459.200 kroner eller mere, efter at arbejdsmarkedsbidrag er trukket fra.

- Topskatten er på ekstra 15 procent af lønnen over 459.200 kroner.

- Cirka 506.000 danskere betaler topskat. Det svarer til ti procent af alle skatteydere.

- I forhold til 2014 er topskattegrænsen 10.000 kroner højere i 2015.

- Staten ventes at få et topskatteprovenue på over 15 milliarder i 2015.

- Cirka 120.000 danskere har en indtægt på over 750.000 kroner om året og vil derfor ikke få en lettelse, hvis topskattegrænsen hæves i stedet for, at topskatteprocenten sænkes.

- Knap 1,5 millioner danskere har en indtægt på mellem 300.000 og 500.000 kroner. 

Kilder: Skatteministeriet og Børsen

/ritzau/