Thulesen efter hård kritik: Vi tager det dybt alvorligt

Kritikken er haglet ned over Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl de seneste dage, fordi han sammen med de øvrige partier i blå blok har indgået en aftale om at skære i mange pensionisters boligydelse.

Sociale medier flyder over med skuffede og vrede DF-vælgere, og oppositionen anklager blå bloks største parti for løftebrud, fordi de i sommerens valgkamp slog fast, at de ikke ville være med til at skære i de ældres ydelser. 

Thulesen Dahl forklarer, at det med indgåelsen af den samlede finanslovsaftale - som aftalen om boligydelsen er en del af - har været nødvendigt at indgå kompromisser:

- Vi har klart sagt, at vi indgår kompromisser, og finansloven er jo et udtryk for et kompromis. Der er en masse ting i finansloven, og vi er jo glade for, at der er blevet afsat en milliard ekstra til kommunerne næste år, som jo gør at de ikke har minusvækst, som nogle render rundt og siger i de her dage.

- Der er en række punkter i finansloven, hvor vi har fået vores mærkesager hjem. Så har vi lavet et kompromis omkring boligydelsen, fordi vi har fået indrettet det på en måde så dem med de dårligste indkomster faktisk skal have større boligydelse, men også at vi har fået lovning på, at der hvor folk med højere indtægter måtte blive berørt af det her, der bliver de berørt i mindre omfang, så det ikke har nogen væsentlig indflydelse på, hvordan de lever deres liv, siger DF-formanden.

Kritik fra Ældre Sagen

Ældre Sagen er en af de organisationer, der har været yderst kritiske overfor forslaget om at skære i boligydelsen. De vurderer, at mellem 150.000 og 175.000 pensionister rammes af aftalen og står til at miste op mod 8000 kroner om året. Og de tal får Thulesen Dahl til nu at åbne for at ændre på den indgåede aftale.

- Når vi sidder i forhandlingerne og får løfte om, at de påvirkninger, der måtte komme de næste fem-seks år, ikke i væsentlig grad må ændre folks livsvilkår, og vi så får at vide - af Ældre Sagen og andre - at det gør de alligevel, så er det eneste ansvarlige fra vores side selvfølgelig at sige; hvorfor er der en forskel på det, vi har fået at vide inde ved forhandlingsbordet om konsekvenserne af det her, og så det blandt andet Ældre Sagen påpeger?

- Og hvis vi sad på hænderne lige nu, så kunne man jo med rette klandre os. Men det gør vi netop ikke. Vi tager det dybt alvorligt. Vi tager de eksempler ind, som har været fremme de seneste dage. Vi siger til regeringen; hvordan det kan være, at der er en forskel på det, vi har fået at vide ville blive konsekvenserne, og så de her eksempler? Og så skal vi finde ud af, hvad der er op og ned i det. 

Claus Blendstup, der er økonom hos Ældre Sagen, slår dog overfor TV 2 fast, at Dansk Folkeparti og de øvrige partier i blå blok, var blevet orienteret om Ældre Sagens kritik af aftalens konsekvenser, allerede inden de indgik finanslovsaftalen:

Samtidig har Venstres finansordfører Jacob Jensen appelleret til, at Dansk Folkeparti står ved den aftale, de har indgået. 

- Jeg har ikke nogen grund til at tro, at de oplysninger, vi har fået af Finansministeriet under forhandlingerne, ikke skulle være korrekte, siger Jacob Jensen.

Alligevel fastholder Kristian Thulesen Dahl, at det kan blive nødvendigt at ændre i aftalen:

- Hvis de eksempler, vi har fået på bordet, er rigtige i forhold til hvad der vil ske om fem-seks år, så kommer det ikke til at ende på den måde. Så vil vi selvfølgelig have lavet tingene om, så de ældre sikres ordentlige vilkår. Det siger sig selv, siger Kristian Thulesen Dahl.

Så mange pensionister får lavere boligydelse

16.120 husstande får 40 kr. mindre. 43.000 husstande får 131 kr. mindre. 13.980 husstande får 208 kr. mindre. 10.690 husstande får 290 kr. mindre. 9.340 husstande får 375 kr. mindre.

Alle tal er pr. måned.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet