Claus Hjort om boligydelse: Vi har ikke ført DF bag lyset

Dansk Folkeparti truer nu med at kræve en genforhandling af en del af finanslovsaftalen, efter at kritikken er haglet ned over partiet, der har medvirket til at skære i en stor gruppe pensionisters boligydelse.

Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) frygter ikke, at der dermed bliver ændret på den samlede finanslov.

- Det er jo en underforstået aftale, når man laver en finanslovsaftale, at de partier, der er med i finanslovsaftalen også tager ansvar for den økonomiske politik. Så det er jeg ikke nervøs for. Med hensyn til boligydelsen – nu er der jo stillet en række spørgsmål, og der må vi svare på de spørgsmål. Men det er ikke noget, der rokker ved finansloven, siger Claus Hjort Frederiksen.

150.000 - 175.000 pensionister rammes

Ældre Sagen har længe advaret om konsekvenserne af forslaget. Ifølge deres beregninger rammes mellem 150.000 og 175.000 pensionister af ændringen, og står til at miste op mod 8000 kroner om året. Onsdag sagde DF-formanden så, at det ikke stemmer overens med de oplysninger, partiet fik under forhandlingerne, og åbner derfor for at aftalen skal laves om.

- Hvis de eksempler, vi har fået på bordet, er rigtige i forhold til hvad der vil ske om fem-seks år, så kommer det ikke til at ende på den måde. Så vil vi selvfølgelig have lavet tingene om, så de ældre sikres ordentlige vilkår. Det siger sig selv, siger Kristian Thulesen Dahl.

Finansministeren afviser dog, at Dansk Folkeparti eller andre forhandlere bevidst er blevet ført bag lyset under forhandlingerne.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der føler sig ført bag lyset. Det har i hvert fald ikke været hensigten. Nu ser vi på de tal, som Ældre Sagen har fremlagt, og vi ser på de eksempler. Jeg mener allerede at kunne se, at en del af de eksempler vedrører situationen efter 2021, hvor man opererer med nogle meget høje huslejer og meget lave indtægter. Men det må vi se på, siger Claus Hjort Frederiksen og fortsætter:

- Det, der har været hensigten med det her lovforslag, har været at ligestille pensionister med de borgere, der får boligsikring. Sådan så boligsikring og boligydelse følger den samme regulering.

Claus Blendstup, der er økonom hos Ældre Sagen, slår overfor TV 2 fast, at Dansk Folkeparti og de øvrige partier i blå blok, var blevet orienteret om Ældre Sagens kritik af aftalens konsekvenser, allerede inden de indgik finanslovsaftalen:

Så mange pensionister får lavere boligydelse

16.120 husstande får 40 kr. mindre. 43.000 husstande får 131 kr. mindre. 13.980 husstande får 208 kr. mindre. 10.690 husstande får 290 kr. mindre. 9.340 husstande får 375 kr. mindre.

Alle tal er pr. måned.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet