Stort asylcenter på vej til Fyn: Ny lov sætter byrådet uden for indflydelse

Udlændingestyrelsen ønsker at bruge en tidligere institution for handicappede, Strandvænget i Nyborg, til at huse op mod 500 asylansøgere.

Derfor har styrelsen kontaktet Region Syddanmark, der gerne vil leje stedet ud til hjem for flygtninge med småbørn, skriver Fyens Stiftstidende.

Ifølge avisen blev politikerne i Nyborg Kommune på et lukket byrådsmøde tirsdag orienteret om, at de nye asylansøgere vil kunne ankomme allerede i næste uge.

Ny lov giver Støjberg magten

Asylcenteret skulle efter planen have været til afstemning i byrådet allerede torsdag, men mødet er blevet aflyst af Nyborgs kommunaldirektør Lars Svenningsen.

Kommunen har nemlig påpeget, at det vil være ulovligt for dem at give en dispensation fra lokalplanen til at indrette asylcenter på Strandvænget.

Derfor har Udlændingestyrelsen nu sendt sagen videre til integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V), der med den nye nødretslov kan sætte lokalplanen ud af kraft og træffe beslutninger uden om byrådet, hvis hun ønsker at bruge Strandvænget som asylcenter.

Nødretsparagraffen er et af de 34 punkter i den nye asyl- og udlændingepakke, som Folketinget hastebehandlede og vedtog i sidste uge.

Afgørelse ventes i næste uge

Det har for TV 2 ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg, men i en mail bekræfter Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, at de fra Udlændingestyrelsen "har modtaget en anmodning om, at ministeren træffer beslutning om en fravigelse af planloven, så der kan ske asylindkvartering på ejendommen Strandvænget i Nyborg",

Ministeriet vil i den forbindelse indhente udtalelse fra Nyborg Kommune og Erhvervs- og Vækstministeriet, hvorefter det forventes, at Inger Støjberg vil træffe sin beslutning i løbet af næste uge, lyder det.

Institutionen Strandvænget kom i fokus i 2007, da TV 2-dokumentaren "Er du åndsvag" afslørede alvorlige brister i den måde, beboerne blev behandlet på. Region Syddanmark besluttede senere at splitte institutionen op flere mindre enheder.