Nu får Støjbergs annoncer et "kærligt modsvar"

For en uge siden kunne avislæsere og internetbrugere i Libanon for første gang støde på annoncer fra den danske regering

Annoncerne indeholder oplysninger om de forringede vilkår for flygtninge og migranter, som et flertal i Folketinget for nylig har vedtaget. Og hensigten var at gøre opmærksom på, at Danmark ikke er det forjættede land, som nogle flygtninge og migranter måske tror. 

Nu får annoncerne, der er blevet kaldt "en skræmmekampagne", et "kærligt modsvar". 

Et håndskrevet ps

På tre dage har en gruppe danskere samlet 160.000 kroner ind til modkampagnen, der skal indrykkes i de samme aviser, som regeringens annoncer blev det. 

Og håbet er, at indsamlingen lander på et beløb i en størrelsesorden, så det bliver muligt også at indrykke modannoncer i de store internationale aviser som eksempelvis Washington Post, New York Times og nogle af de andre, der har beskrevet den danske kampagne

- Vi er mange, der ikke føler os tilstrækkeligt repræsenteret i regeringens annonce, siger Lotus Turèll, der er blandt initiativtagerne til annoncen.

Annoncen er umiddelbart magen til regeringens, men den er tilføjet et hjerte og et håndskrevet PS, der undskylder den "fjendtlige tone på vegne af flertallet af danskerne, der gerne vil hjælpe mennesker på flugt fra krig og elendighed", skriver gruppen i en pressemeddelelse.

Et modsvar til regeringens stemme

Til TV 2 siger en anden af initiativtagerne, Ilia Swainson: 

- Regeringens annoncer har jo været over alt i hele verden og er lige nu den stemme, som Danmark taler tungt og tydeligt med. Den vil vi gerne give et modsvar. Vi vil gerne vise, at vi er temmelig mange i Danmark, der vil sige velkommen, selvfølgelig rækker vi ud og er medmennesker. Og hvis vi selv var i flygtningenes situation, så ville vi også ønske, at nogen ville modtage os med medmenneskelighed. 

Ikke et politisk budskab - et menneskeligt 

Hun understreger, at budskabet ikke er hverken politisk eller religiøst. 

- Det er et menneskeligt budskab. Når de kalder os 'lille Ungarn' i Sverige, så er vi nogen, der gerne vil sige, at det passer simpethen ikke. Vi kan jo også se, hvor mange danskere, der mobiliserer sig lige nu for at hjælpe, siger Ilia Swainson. 

Hvad vil I svare dem, der mener, at I modarbejder regeringen med denne annonce? 

- Regeringen har jo lov til at indrykke sine annoncer, vi har jo ytringsfrihed. Jeg skal ikke skamme den mening ud, ligesom jeg heller ikke vil have min mening skammet ud. Jeg vil bare gerne have, at den også bliver hørt, siger hun. 

Integrationsminister Inger Støjbergs (V) særlige rådgiver meddeler, at ministeren ikke har nogen kommentar til modannoncen. 

FAKTA: Flygtninge skal klare sig for det halve

Her er en række fakta om den nye ydelse, som træder i kraft 1. september:

  • Integrationsydelsen er en del af en aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative. Den skal gøre det mindre attraktivt for flygtninge at komme til Danmark og mere attraktivt at arbejde.
  • Integrationsydelsen gives til nytilkomne udlændinge og danskere, der ikke har haft ophold i landet i mindst syv ud af de seneste otte år, og som ikke kan opnå status som såkaldt vandrende arbejdstagere eller selvstændigt erhvervsdrivende i henhold til EU-retten.
  • Integrationsydelsen tager udgangspunkt i den støtte, unge under 30 år uden uddannelse modtager i stedet for kontanthjælp, som igen tager udgangspunkt i SU-ydelserne.
  • For eksempel vil enlige uden børn fremover modtage 5945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.
  • Et ægtepar over 30 år med børn vil fremover modtage i alt 16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag 28.832 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.
  • Udlændinge kan modtage et månedligt tillæg på 1500 kroner i såkaldt sprogbonus, hvis de består Prøve i Dansk 2.
  • Regeringen vil desuden fremsætte et lovforslag, der genindfører optjeningsprincippet for flygtninges modtagelse af børnecheck og børnetilskud, der blev afskaffet af den tidligere regering, og et lovforslag, der ændrer reglerne for flygtninges ret til optjening af folkepension.
  • De penge, der kommer ud af ændringerne, har partierne aftalt at bruge på en jobreform, som efter planen skal forhandles på plads i foråret 2016.

Kilder: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

/RItzau/