Ingen minimumsnormeringer i børnepakke

Der bliver ikke indført en nedre grænse for hvor få pædagoger, der skal være i landets børnehaver og vuggestuer. I stedet afsætter regeringen fra 2016 en årlig pulje til blandt andet ekstra pædagogisk personale, uddannelse til den del af personalet, der ikke har en uddannelse og sprogundervisning. Det erfarer TV 2.

Puljen, der når den er fuldt indfaset i 2019, vil være på 500 millioner kroner, minder dermed om den milliard, der blev afsat under finanslovsforhandlingerne sidste år. 96 af 98 kommuner har søgt den for at ansætte flere pædagoger.

Netop de minimumsnormeringer, der nu ikke bliver til noget, har været et krav fra både SF, Enhedslisten og pædagogernes fagforbund, BUPL.

- Jeg tror de færreste forældre ville synes det var i orden at have 10 eller 20 børn alene, og det er det, vi taler om. Den seneste undersøgelse fra Nordjylland viste, at hver pædagog havde 16 børn. Det siger lidt om hvad det er for en udfordring, vi står med, siger BUPLs forbundsformand Elisa Bergmann til TV 2.

SF står også fast på kravet.

- Hvis regeringen ikke er villig til at sætte penge af til flere voksne i institutionerne, er vi ikke med. Det er et ultimativt krav for os, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2.  

Også i regeringsgrundlaget nævnes minimumsnormeringer, ligesom Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten tilbage i august 2011 stod bag et beslutningsforslag. Argumentet lød dengang, at der ikke skulle opstå ”situationer, hvor normeringen er uforsvarlig”.

Også splid i Radikale Venstre

Men efter at Socialdemokraterne har indtaget regeringskontorerne, har piben fået en helt anden lyd.

- Indfører man minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver, bliver det meget hurtigt til en standardnormering – hvilket vil sige, at institutioner, der har flere pædagoger end krævet, ender med at skære i deres antal. Derfor siger vi, at kommunerne må være de bedste til at administrere det her, sagde Annette Lind dengang.

Både blandt socialdemokratiske byrådsmedlemmer og i folketingsgruppen kan man dog finde tilhængere af normeringer. En af dem er Socialdemokraternes Yildiz Akdogan.

- Af hensyn til børnenes ve og vel er det vigtigt, men det er det også i forhold til de stressede pædagoger, der påvirker børnene og forældrene. Det er et spørgsmål om at sikre et sundt arbejdsmiljø for pædagogerne og at børnene har gode rammer. Forældrene skal ikke gå rundt med ondt i maven, fordi der er alt for få pædagoger, siger hun til TV 2.

Spørgsmålet har også givet anledning til splittelse i det andet regeringsparti, Radikale Venstre. Partiets officielle politik på området, som baglandet vedtog på landsmødet i september, er, at man vil arbejde for mindst fire voksne til 13 vuggestuebørn og mindst tre voksne til 19 børnehavebørn. Men folketingsgruppen er alene bundet af sin overbevisning, og den har været ikke at arbejde for minimumsnormeringer. 

Sådan er normeringerne

* Der er i dag cirka 10 procent flere børn per pædagogisk personale end i 2009.

* Der mangler 4400 pædagoger og medhjælpere, hvis normeringen i dag skulle svare til niveauet i 2009.

* Udviklingen har betydet, at der per fuldtidsansat i dag i gennemsnit er 3,5 børn i aldersgruppen 0-2 år og 6,7 børn i aldersgruppen 3-5 år.

* 58 procent af de ansatte har en pædagoguddannelse.

Kilde: BUPL

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Følg valget på Twitter: #tv2valg

#tv2valg er TV 2's officielle hashtag under valget, og her kan du løbende få seneste nyt fra TV 2, dem du følger på Twitter og selv deltage i debatten med dine tweets