EL inden børne-forhandlinger: Ærgerlig kovending fra regeringen

Det var en samlet rød blok, der få uger inden folketingsvalget i 2011 stod bag et beslutningsforslag, som krævede minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

- Der er set nogle grelle eksempler fra virkeligheden på, hvor galt det kan gå, når der ikke er nogen regler for minimumsnormeringer, lød det blandt andet i teksten, som havde opbakning fra Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten.

De seneste måneder har regeringspartierne dog talt direkte imod indførslen af normeringer i vuggestuer og børnehaver, og da en række eksperter i mandagens udgave af Politiken slår alarm over institutionernes normeringer, lægger Enhedslisten nu pres på regeringen forud for de kommende forhandlinger om en ny børne-pakke.

- Jeg synes, det er meget underligt og ærgerligt, at regeringen har lavet en kovending her. Vi er i Enhedslisten glade for, at der endelig kommer fokus på de 0-6-årige. Men for os at se, er det langt ude, hvis man laver en børnepakke uden krav om minimumsnormeringer for, hvor mange pædagoger, der skal være per barn, siger Enhedslistens ordfører for daginstitutioner og familie, Rosa Lund.

Normeringer er et EL-krav i forhandlinger

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understregede i forbindelse med sin nytårstale, at regeringen i den kommende tid ville sætte fokus på netop børnene, og forhandlinger om en børnepakke ventes at gå i gang umiddelbart efter påske.

Og her vil Enhedslisten insistere på, at minimumsnormeringer bliver en del af aftalen.

- Enhedslisten stiller ikke ultimative krav, men jeg har meget svært ved at forestille mig, at Enhedslisten går med til en aftale, hvor der slet ikke kigges på minimumsnormeringer, siger Rosa Lund.

I aftalte i forbindelse med efterårets finanslov, at bruge hundredvis af millioner på at give flere penge til kommunerne, så de blandt andet kan ansætte flere pædagoger. Hvorfor er der så brug for normeringer også?

- Ja, det var et fint skridt på vejen, og aftalen viser også, at regeringen anerkender, at der er brug for at gøre noget på det her område. Problemet er, at hvis vi ikke fastsætter normeringer, risikerer vi, at kommunerne i stedet bruger pengene på nye iPads og alt muligt andet i stedet for på pædagoger. Derfor er normeringerne vigtige.

Socialdemokraternes børneordfører Annette Lind afviser dog, at minimumsnormeringer er den rette vej at gå.

- Indfører man minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver, bliver det meget hurtigt til en standardnormering – hvilket vil sige, at institutioner, der har flere pædagoger end krævet, ender med at skære i deres antal. Derfor siger vi, at kommunerne må være de bedste til at administrere det her, siger Annette Lind.

I 2011 mente I, at der var ”behov for at fastsætte en minimumsnormering for dagtilbud, ligesom vi har klassekvotienter for folkeskolen, sådan at vi sikrer, der ikke opstår situationer, hvor normeringen er uforsvarlig”. Erkender du, at der her er tale om en kovending?

- Vi har fra dag ét i regering haft fokus på at styrke dagtilbuddene, og jeg er glad for, at vi allerede har investeret 750 millioner i bedre normeringer. Vi vil gøre det endnu bedre, og det er derfor, vi er på vej med en børnepakke. At gøre det her alene til et spørgsmål om minimumsnormeringer, synes jeg er en forsimpling, siger Annette Lind, der trods Enhedslistens krav håber at kunne lande en aftale med støttepartiet.

 - Jeg håber og tror, at der bliver bred opbakning til den pakke, vi kommer med.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter