Vælgerlussing til Løkke: Venstre kun tredjestørst

Danskerne vælger i stor stil Venstre fra, når de bliver spurgt til, hvad de ville stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Det viser en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken. Ifølge målingen vil færre end hver femte nu sætte krydset ved liste V, og det er den dårligste måling for partiet siden sommeren sidste år, hvor partiformand Lars Løkke Rasmussens tøj- og bilagssag var på sit højeste.

19,5 procent af stemmerne bliver Venstre målt til – med en usikkerhed på 2,5 procentpoint – og partiet er dermed markant under resultatet fra valget i 2011, hvor partiet blev det største i Folketinget med en opbakning fra 26,8 procent.

- Min kommentar til den her måling er, at der selvfølgelig er plads til flere Venstre-folk. Men jeg har hele tiden forventet, at vi ville få en meget tæt valgkamp, og det synes jeg også vi kan se nu, siger Venstres politiske ordfører Inger Støjberg og fortsætter:

- Min opfordring skal selvfølgelig være den, at hvis man er borgerlig og synes vi skal have en borgerlig regering, så er det altså nu man populært sagt skal ud af hullerne.

Hvad tror du er forklaringen på jeres markante tilbagegang?

- Jeg har meget svært ved at sige, hvorfor der er en relativt stor tilbagegang i lige præcis den her måling. Men man må sige, at regeringen i øjeblikket pynter sig med lånte fjer. De siger, at de har strammet op på udlændingeområdet, men i virkelighedens verden er det 58 mennesker, deres stramning rammer. De siger også, at de har skabt 40.000 nye jobs – men det er primært studenterjobs og deltidsjobs. Det ændrer ikke på, at vi skal vinde på vores politik. Og det er selvfølgelig også det jeg håber på, at vi kommer til.

Alternativet kan blive afgørende

På trods af Venstres markante tilbagegang er der stadig flertal blandt partierne, der støtter Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Hvor stort blå bloks forspring er, afhænger dog i høj grad af, hvorvidt det nye parti Alternativet kan snige sig op over spærregrænsen. I denne måling kan Alternativet glæde sig over en opbakning fra lige præcis de to procent af stemmerne, der er nok til at opnå valg til Folketinget. Men den medfølgende usikkerhed i sådanne målinger gør det umuligt med sikkerhed at sige, om partiet - med den tidligere Radikale kulturminister Uffe Elbæk i spidsen – reelt er inde eller ude.

Er Alternativet over spærregrænsen, står rød blok i denne måling til 48 procent af stemmerne – svarende til 85 mandater – og blå blok til 52 procent, hvilket vil betyde 90 mandater.

Kommer Alternativet lige akkurat ikke over spærregrænsen, vil forskellen i denne måling være noget større: 46,9 procent og 82 mandater til rød blok. 53,1 procent og 93 mandater til blå blok.

Fremgang til S og DF

I rød blok er det især Socialdemokraterne, der kan glæde sig over fremgang. Med 24,6 procent af stemmerne er partiet nu på niveau med valgresultatet i 2011. Regeringspartnerne hos Radikale går til gengæld tilbage og står nu blot til 6,1 procent af stemmerne.  

I blå blok tegner Dansk Folkeparti sig for den største fremgang og kan igen notere sig opbakning fra mere end 20 procent af danskerne.

En måling TV 2 offentliggjorde tidligere på dagen, kan muligvis bidrage til at forklare Venstres tilbagegang. Blot hver femte vælger mener nemlig, at Lars Løkke Rasmussen er mere troværdig end statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Om målingens usikkerhed

Den statistiske usikkerhed for de forskellige partier:

  • Soc.dem: +/- 2,5
  • Rad.V:  +/- 1,4
  • Kons.: +/- 1,2
  • SF: +/- 1,4
  • LA: +/- 1,4
  • Krist.dem: +/- 0,5
  • DF: +/- 2,4
  • Venstre: +/- 2,3
  • Enh.l.: +/- 1,6
  • Altern: +/- 0,8

Rød blok/blå blok: +/- 2,9

18 procent af de adspurgte i målingen er i tvivl om partivalg/ønsker ikke at stemme.