Merkel i Danmark: Vi står selvfølgelig bag Femern-forbindelse

Europas mest magtfulde politiker, den tyske kansler Angela Merkel, er i landet. 

Tirsdag eftermiddag mødtes hun med statsminister Helle Thorning-Schmidt på Marienborg, og de to regeringschefer holdt efterfølgende pressemøde. Her gjorde de begge meget ud af at fremhæve det tætte bånd, der er mellem de to nabolande.

- Vi føler os begge to forpligtet til at pleje venskabet mellem nabolandene, også når der ikke er problemer. Derfor er jeg rigtig, rigtig glad for at være her i dag, lød det blandt andet fra Angela Merkel. 

Femern-enighed

Den meget omtalte Femern-forbindelse var det dominerende emne på pressemødet. Få minutter forinden havde et bredt flertal af Folketingets partier vedtaget en anlægslov om forbindelsen. I Tyskland bliver den planlagte forbindelse dog kritiseret fra flere sider - men kansleren slog fast, at hun er positiv overfor projektet. 

- Forbundsregeringen står selvfølgelig bag Femern-forbindelsen, og vi vil gøre alt for, at landanlæggene bliver bygget, så forbindelsen kan rykke landene tættere sammen, sagde Merkel og fortsatte: 

- Der, hvor Femern-forbindelsen når frem til Tyskland, bor der ikke ret mange mennesker, og her har folk længe haft deres egne traditioner. Så hvis der kommer forandringer, så kommer der selvfølgelig diskussioner.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Femern-forbindelsen

- En 18 kilometer lang tunnel skal forbinde Danmark og Tyskland

- Selve kyst til kyst-anlægget er steget fra en pris på 40,5 milliarder kroner til en pris på 49,4 milliarder kroner (en stigning på 22 procent).

- Prisen for hele projektet inklusiv udvidelse af infrastrukturen er steget fra 55 milliarder kroner til 64 milliarder kroner.

- Danmark finansierer langt hovedparten af Femern-forbindelsen.

- Der er store forsinkelser på den tyske del og usikkerhed om godkendelsesprocessen.

Kilde: Ft.dk og Jyllands-Posten.