Måling: - Uanset hvad rød blok gør, ser det ikke ud til at virke

Se Hans Engell udtale sig om målingen til TV 2 NEWS i videoen øverst.

Solid føring til blå blok. Sådan har konklusionen lydt i stort set alle meningsmålinger siden valget i 2011. Og den seneste måling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, er ingen undtagelse.

Med mindre end et år til næste valg står partierne i blå blok til at få 55,9 procent af stemmerne og øger dermed forspringet i forhold til sidste måneds måling.

Blot 44,1 procent bakker op om de partier, der ønsker en socialdemokratisk ledet regering.

- Det er jo endnu en nedslående og ildevarslende måling for Thorning og resten af rød blok. Uanset hvad de gør, så ser det ikke ud til at virke, siger Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør.

- Den her måling er lavet efter Thornings melding om et nyt dagpengesystem. Men Socialdemokraterne rokker sig ikke ud af stedet. Den er lavet efter at de Radikale har skiftet formand. Men partiet går tilbage og er på det laveste niveau længe. Og nu står Dansk Folkeparti igen til at blive landets næststørste parti. Det er virkelig noget, der smerter hos Socialdemokraterne.  

Ikke kun glæde hos Løkke

Kun en enkelt gang siden valget har Megafon målt en føring til rød blok. Det var i maj, da Lars Løkke Rasmussens tøj- og rejsesag var på sit højeste. Men trods den aktuelle solide føring til oppositionspartierne er der alligevel grund til bekymring hos Venstre-formanden, siger Anders Langballe.

- Det er Dansk Folkeparti, der løfter blå blok. Og de er stort set på niveau med Venstre. Fortsætter det sådan frem mod valget, får Lars Løkke i den grad noget at tænke over, og han vil stå over for en svær parlamentarisk situation, hvis et af hans støttepartier er på størrelse med hans regering, siger Anders Langballe og bemærker, at Venstre tidligere i valgperioden – før GGGI-sag og tøj-sag – i nogle målinger stod til ti procentpoint mere, end det nu er tilfældet.

Målingen viser desuden, at der vil kunne dannes flertal for en borgerlig regering selv uden støtte fra en af de små borgerlige partier – Konservative og Liberal Alliance.

- Det er værd at notere sig, at der nu er flertal for den gamle VKO-konstellation alene. Det vil give Løkke en smule mere manøvrerum, hvis valget falder sådan ud. Men det mest sandsynlige scenarie er, at Venstre danner regering alene, og således har et parlamentarisk grundlag, der samlet set er større end regeringen vil være. Det bliver en udfordring, og sidst der sad en ren Venstre-regering holdt den kun 14 måneder, siger Anders Langballe med henvisning til tiden fra 1973-1975, hvor Poul Hartling var statsminister.

Helle Thorning-Schmidt skal udskrive valg til Folketinget senest 15. september 2015.

Hele målingen

Den seneste måling foretaget af Megafon den 25. september 2014 (tallene i parentes er fra sidste måling.)

Socialdemokraterne: 20,9 (20,9) Valget: 24,8

Radikale Venstre: 6,7 (7,8) Valget: 9,5

Det Konservative Folkeparti: 5,3 (5,3) Valget: 4,9

Socialistisk Folkeparti: 6,0 (7,1) Valget: 9,2

Liberal Alliance: 4,9 (5,8) Valget: 5,0

Dansk Folkeparti: 21,5 (20,0) Valget: 12,3

Venstre: 23,6 (23,4) Valget: 26,7

Enhedslisten: 10,0 (8,9) Valget: 6,7

Rød blok: 44,1 (45,1) Valget: 50,6

Blå blok: 55,9 (54,9) Valget: 49,4

Målingen er foretaget i perioden 22.-25. september blandt 1050 respondenter. Den maksimale usikkerhed er 2,8 procentpoint for partierne og 3,3 procentpoint i forhold til blokfordelingen. 16 procent af de adspurgte var i tvivl om partivalg/ønsker ikke at stemme. Citat må kun ske med angivelse af kilde: Megafon for TV 2 og Politiken