Thorning lover: Vi får et nyt dagpengesystem

Socialdemokraterne vil have et nyt dagpengesystem. Og det skal gå hurtigere end hidtil planlagt.

Det slår statsminister Helle Thorning-Schmidt fast i sin tale på Socialdemokraternes årlige kongres i Aalborg.

- Vores modstand mod dagpengereformen er dybtfølt. Vores vilje til at tage ansvar er stålsat. Vi er socialdemokrater. Og vi vil ikke have mere hovsa-politik fra Dansk Folkeparti. Derfor har vi nedsat en dagpengekommission, lyder det fra Thorning, der fortsætter:

- Jeg har bedt kommissionen om at fremrykke sin betænkning fra 2016 til september 2015. Altså allerede om et år. Dagpengekommissionens formand har forsikret regeringen om, at den ændrede tidsfrist ikke er en hindring for at levere et solidt arbejde. Det vil jeg gerne takke for.

- Med dagpengekommissionens analyser og anbefalinger vil et nyt Folketing hurtigt kunne gå i gang med arbejdet med en ny dagpengereform. Og et nyt dagpengesystem vil kunne træde i kraft den 1. januar 2016. Jeg er ikke tvivl om, at danske lønmodtageres interesser i de forhandlinger vil være bedst varetaget af stærke socialdemokrater. Vi vil have et nyt dagpengesystem. Og det får vi, slår hun fast.

SF og Enhedslisten vil have ændringer nu

Dansk politik har den seneste tid i høj grad været domineret af dagpengedebatten. Regeringens støttepartier Enhedslisten og SF kræver lempelser på dagpengeområdet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, og begrunder det med, at mange flere end ventet falder ud af dagpengesystemet som følge af dagpengereformen fra 2010, som VK-regeringen vedtog sammen med Dansk Folkeparti og de Radikale. 

Helle Thorning-Schmidt har tidligere på sommeren slået fast, at regeringen ikke vil ændre på dagpengesystemet i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger, men i stedet vente på at Dagpengekommissionen er færdig med sit arbejde. Og den deadline bliver altså nu fremrykket. 

Lørdag formiddag slog de Radikales nye leder Morten Østergaard i en tale fast, at han ikke vil rulle dagpengereformen fra 2010 tilbage:

- Lad mig også slå fast, jeg ikke har i sinde at begynde at rulle reformer tilbage. Reformer der er selve årsagen til, at vi nu har et råderum, vi kan bruge på de allerdårligst stillede, sagde Morten Østergaard.

- Når vi i SR-regeringen har varslet, at vi i modsætning til de borgerlige er parat til at investere 20 milliarder kroner i en videreudvikling af velfærden over de kommende fem år, så svarer det næsten på kroner og øre til det råderum, som efterløns- og dagpengereformerne har bidraget med. Det er da værd at tænke over. 

Stor politisk weekend

Både Socialdemokraterne, de Radikale og Dansk Folkeparti samles i denne weekend til partiernes årlige landsmøder.

TV 2 dækker naturligvis begivenhederne tæt hele weekenden på både TV 2 News og tv2.dk.

TV 2 News sender blandt andet partiledernes taler med efterfølgende analyser og debat. Du kan se TV 2 News på play.tv2.dk.

Du kan desuden følge vores politiske redaktion på Facebook og Twitter for seneste nyt.