Ny R-leder: Vores modstandere har tegnet et forkert billede af os

Det er lykkedes politiske modstandere at tegne et helt forkert billede af, hvad Radikale Venstre i virkeligheden kæmper for. At regeringspartiet går mere op i regneark og sorte tal på bundlinjen end at hjælpe mennesker, der har brug for det.

Sådan lød budskabet fra Morten Østergaard, der lørdag formiddag trådte op på talerstolen til Radikale Venstres landsmøde for første gang som partiets leder.

- Radikale Venstre har altid været, og bør altid være, et parti, der kæmper for noget. For en idé. For friheden til at træffe sine egne valg og forme sin egen tilværelse. Forankret i et demokratisk fællesskab, uanset hvem man er eller hvor man er født. Det er Radikale Venstre. Og derfor byder det mig også imod, og jeg ved også det slider i mange af jer, når vores modstandere og iagttagere de seneste år har portrætteret os som et parti, der går mere op i regneark og bundlinjer, end vi gør i mennesker, lød det fra Morten Østergaard, der fortsatte:

- Og jeg har det personligt svært med at nogle har haft held til at tegne det billede, at vi har de synspunkter som vi har, fordi vi selv har vores på det tørre. Det harmonerer slet ikke med vores ide, og det harmonerer heller ikke med vores politik. Måske har de glemt, at som noget af det første under den her regering, så afskaffede vi jo VKO’s fattigdomsydelser, starthjælpen, 300-timers reglen og kontanthjælpsloftet. Og de har måske også glemt at skattereformen gav de mange tusinde hårdtarbejdende enlige forsørgere noget ekstra at klare sig for i hverdagen. Og at de fattigste pensionister fik en mærkbar økonomisk håndsrækning ved samme lejlighed. Og i så fald vil jeg gerne minde dem om, at der på trods af krise og smalhals i dag er færre fattige end der var, da vi overtog ansvaret for tre år siden. Det er resultatet af radikal politik, sagde den nye R-leder med stort bifald fra salen til følge.

Ruller ikke reformer tilbage

De seneste uger har i høj grad været domineret af dagpengedebatten. Regeringens støttepartier Enhedslisten og SF kræver lempelser på dagpengeområdet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, og begrunder det med, at mange flere end ventet falder ud af dagpengesystemet som følge af dagpengereformen fra 2010, som de Radikale var med til at vedtage. Men på det på punkt var signalet fra den nye R-leder ikke til at tage fejl af:

- Men lad mig også slå fast, jeg ikke har i sinde at begynde at rulle reformer tilbage. Reformer der er selve årsagen til, at vi nu har et råderum, vi kan bruge på de allerdårligst stillede, sagde Morten Østergaard.

- Når vi i SR-regeringen har varslet, at vi i modsætning til de borgerlige er parat til at investere 20 milliarder kroner i en videreudvikling af velfærden over de kommende fem år, så svarer det næsten på kroner og øre til det råderum, som efterløns- og dagpengereformerne har bidraget med. Det er da værd at tænke over. 

Både de Radikale, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne holder i denne weekend deres årlige landsmøder. Følg med på tv2.dk og TV 2 News hele weekenden. 

Stor politisk weekend

Både Socialdemokraterne, de Radikale og Dansk Folkeparti samles i denne weekend til partiernes årlige landsmøder.

TV 2 dækker naturligvis begivenhederne tæt hele weekenden på både TV 2 News og tv2.dk.

TV 2 News sender blandt andet partiledernes taler med efterfølgende analyser og debat. Du kan se TV 2 News på play.tv2.dk.

Du kan desuden følge vores politiske redaktion på Facebook og Twitter for seneste nyt.