Odense og Aalborg tilslutter sig provinsopgør med hovedstaden

Odense og Aalborg bakker op om, at der skal flyttes penge fra hovedstadsområdet til provinsen. Det fortæller borgmestrene i landets tredje- og fjerdestørste by til Jyllands-Posten.

Udmeldingen kommer efter, at otte kommuner anført af Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard mandag krævede, at man dropper hovedstadsudligningen, og at milliarderne derfra i stedet skal tilgå landsudligningen, så provinsen får en større del af beløbet.

Odenses borgmester Anker Boye fortæller til avisen, at hovedstadsudligningen, der stammer fra 1930'erne, er forældet,

- Hvis vi fortsætter på denne måde, vil der udvikle sig en velfærdsmodel på 1. klasse i hovedstaden, men kommunerne uden for hovedstadsområdet må leve med en lavere service. Det er ikke holdbart, siger Anker Boye til avisen.

Opgøret med den nuværende udligningsmodel kommer nu, fordi kommissoriet for et regeringsudvalg, der skal arbejde med en ændring af udligningssystemet fra 2018, er ved at blive fast lagt nu. I den forbindelse er både Venstre og Socialdemokraterne åbne for at kigge på hovedstadsudligningen, mens den radikale økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard er imod, skriver Jyllands-Posten.

Foruden Aarhus er det borgmestrene i Herning, Randers, Esbjerg, Holstebro, Hjørring, Vordingborg og Odsherred, som har skrevet til regeringen med kravet om at få fjernet hovedstadsudligningen.

Hvad bidrager kommunerne med? Få overblikket på kortet nedenfor. Farven angiver, hvor meget kommunen enten betaler i landsudligning eller modtager. Skalaen går fra rød til grøn - klik rundt på kommunerne og få et overblik over det præcise beløb for 2014 og se også beløbene for hovedstadsudligning. Hvis intet er angivet for den kategori, er beløbet nul. Kilde: Tal for 2014 - Oim.dk