Drop hjælpen til København? - Vi vil ikke være byens fattige fætter

Drop den ekstra støtte til hovedstaden og fordel pengene bedre. Sådan har opfordringen fra otte borgmestre i provinsen lydt mandag. Men nej, I skal ikke bede om flere af andres penge, lyder svaret fra Gentofte i hovedstaden.

Anført af Århus' borgmester Jacob Bundsgaard, vil blandt andre Johnny Søtrup(V), borgmester i Esbjerg, droppe hovedstadsudligningen. En ordning, der i mellem 34 kommuner flytter 2,6 milliarder kroner rundt, og udligner 27 procent af forskellene. 

Men dén bør droppes, og så skal milliarderne i stedet tilgå landsudligningen, så provinsen får en større del af beløbet.

- Formålet med et udligningssystem er at have de samme rammebetingelser, det vil sige, at vi har samme skat og serviceforhold. Det er ikke tilfældet længere i Danmark. Hovedstadsudligningen blev indført i 30'erne for at hjælpe området med økonomiske problemer, men sådan er det ikke i dag. Hovedstaden kører på et højt serviceniveau, hvor vi halter. Så det er moralsk og politisk forkert med forskelligt serviceniveau. Det skaber et A og B-niveau, siger Johnny Søtrup til tv2.dk.

Det er i dagens Jyllands-Posten, at de otte borgmestre foreslår denne ændring. Omvendt er argumentet i København, at der er langt flere fattige og hjemløse at tage hensyn til, men dét er ikke et holdbart argument for Esbjerg-borgmesteren:

- Hvis du nu kigger på de budgetter, der er lagt, kan du se, at København laver store udvidelser. Der er markante muligheder, så den holder ikke i byretten, siger han og tilføjer:

- Ingen af os borgmestre havde forventet, at de ville klappe i hænderne i København.

Johnny Søtrup forventer ikke, at hovedstadskommunerne vil gå med til det, og det er historisk set ikke noget, som Kommunernes Landsforening(KL) vil røre ved. Derfor kan det ende med en landspolitisk beslutning.

- Nok er nok. Jeg har ført kaldt os Københavns fattige fætter, og det vil vi ikke være. Bægret er fyldt nu, mener jeg. Vi er glade for de meldinger fra de største partier, vi har fået i dag. Det er ikke en helt ny diskussion, men det er tid til at tage den upfront og få skabt et ordentligt resultat.

- Stop med at bede om andres penge

Men at gå til landspolitikerne og bede om en ændring er ikke noget, der vækker glæde hos Gentofte i hovedstaden og borgmester Hans Toft(K). Ifølge Jyllands-Posten beregninger, vil kommunen - såfremt at hovedstadsudligningen fjernes - skulle betale 126 millioner kroner mere om året i udligning. Og allerede nu gør borgerne det alt for meget: Betaler til andre kommuner.

- Det er et nyt forsøg på at lade andre betale yderligere penge til dem. Deres jagt på andres penge må stoppe. De må i stedet fokusere på egne kommuner muligheder. Der er så stor forskel på rådighedsbeløb i Vest- og Østdanmark. Og tager man en enkelt kommune ud fra hvert område med to sammenlignbare familier med hus og to børn, så har den jyske familie - når alle udgifter til skole, institutioner og skat er betalt - et dobbelt så stort et rådighedsbeløb som familien i Østdanmark, siger Hans Toft til tv2.dk.

Derfor mener han, at det ikke kan have nogen fremtid at droppe hovedstadsudligningen for at sende flere penge vestpå.

- Det er ufatteligt at tale udligning uden at se på levevilkårene. Hvis de vil have et højere serviceniveau til borgerne, så kan de lade deres borgere betale mere i skat. Når de kan bede indenrigsministeren om andres penge, kan de vil også bede om deres egne borgeres penge, siger Hans Toft.

Han hæfter sig, at den jyske familie i sammenligningen vil have et rådighedsbeløb på 350.000 om året, når alt er betalt - mod 180.000 til familien fra Østdanmark. Og derfor skal der ikke ske en afvikling af hovedstadsudligningen for at sende flere penge vestpå, mener han. Kommunen kan blot bede om at sætte skatten op, hvilket vil fjerne lidt af rådighedsbeløbet men så øge serviceniveauet, tilføjer han.

- Jeg er træt af at høre, at kommunen skal give flere penge hele tiden. De kan tale forfra og bagfra, men det hele handler om, at Gentofte Kommune kommer til at betale 126 millioner kroner mere om året. Når vi kræver skatter op hos borgerne, så er det indtil d. 27. juni hvert år, at de penge går til andre kommuner. Det er halvdelen af året, og det skal ikke være mere, siger Hans Toft.

Hvad bidrager kommunerne med? Få overblikket på kortet nedenfor. Farven angiver, hvor meget kommunen enten betaler i landsudligning eller modtager. Skalaen går fra rød til grøn - klik rundt på kommunerne og få et overblik over det præcise beløb for 2014 og se også beløbene for hovedstadsudligning. Hvis intet er angivet for den kategori, er beløbet nul. Kilde: Tal for 2014 - Oim.dk