Trads: Guide til Parlamentsvalget

Høj sol, skyfri himmel og valgstederne er allerede åbne - men hvem skal man dog stemme på ved valget til Europa-Parlamentet?

Mange spørger mig, hvor de bør sætte deres kryds - og jeg giver altid dette simple råd: Du skal balancere mellem det parti, du normalt stemmer på, og så på hvor meget eller hvor lidt, du ønsker at EU skal udvikle sig.

Du ved selv, hvilket parti du normalt kan lide, så her er kun min guide til, hvordan partiernes spidskandidater forholder sig til EU - fra de mest begejstrede over de moderate og skeptiske til de egentlige modstandere:

SUPER-EUROPÆERE:                                                                

Morten Helveg Petersen: Den radikale spidskandidat går næsten hele vejen, idet han er den eneste kandidat dennegang, der åbent vedkender sig Rom-traktatens mål om 'en stadig tættere union'. EU skal bestemme stadig mere på bekostning af nationalstaten.

Se mit interview med Helveg, hvis du vil vide mere.

Margrete Auken: SFs mangeårige europa-parlamentariker er osse begejstret super-europæer, men dog en anelse mindre end Helveg. Engang var hun modstander, men i dag siger hun, at store udfordringer som klimatruslen og den finansielle sektor kun kan tøjles gennem EU.

Se mit interview med Auken, hvis du vil vide mere.

MODERATE-EUROPÆERE:

Jeppe Kofod: Den socialdemokratiske spidskandidat ser især EU som det projekt, der skal sprede sit partis grundværdier om at skabe rammer for flere jobs og bedre arbejdsklima. Kofod ønsker at finde en løsning, der gør det vanskeligere at flytte eksempelvis børnecheck ud af Danmark.

Se mit interview med Kofod, hvis du vil vide mere.

Bendt Bendtsen: Den konservative europa-parlamentariker insisterer på at se det store perspektiv, idet han konsekvent fremhæver den fred og velstand, som EU har skabt, og som han ønsker at udbygge. Han understreger dog osse, at EU skal holde sig fra velfærdspolitik og realkredit.

Se mit interview med Bendtsen, hvis du vil vide mere.

Ulla Tørnæs: Venstres spidskandidat afviser blankt, at hun og partiet er mindre EU-begejstrede end tidligere, og fremhæver det indre marked og ny frihandelsaftale med USA som vigtige nye mål. Hun er dog skeptisk over, at udlændinge får hurtig ret til dansk velfærd.

Se mit interview med Tørnæs, hvis du vil vide mere.

EU-SKEPTIKERNE

Christina Egelund: Liberal Alliances spidskandidat synes, at EU skal rulles tilbage og udvikles på samme tid, fordi hun mener, at EU mest skal handle om at sikre frie rammer for handel og det enkelte individ og i øvrigt blande sig uden om det meste andet, som landene selv skal bestemme.

Se mit interview med Egelund, hvis du vil vide mere.

Morten Messerschmidt: Dansk Folkepartis europa-parlamentariker mener, at EU er gået amok i indblanding i nationale anliggender og ønsker unionen rullet tilbage til omkring 1986, da det indre marked blev indført. Han ønsker et nyt velfærdsforbehold og et EU i mange hastigheder.

Se mit interview med Messerschmidt, hvis du vil vide mere.

EU-MODSTANDEREN:

Rina Ronja Kari: Folkebevægelsen mod EUs spidskandidat ønsker, at Danmark skal helt ud af EU. Det skal ske ved en folkeafstemning, der osse skal handle om alternativet. Indtil det sker, vil Kari modvirke, at EU hindres i at tvinge danske standarder på eksempelvis miljø ned.

Se mit interview med Rina Kari, hvis du vil vide mere.

Rigtig god valgdag - og følg allerhelst valget i dag på tv2.dk