- Hvis demokratiet eksisterer om 100 år, så eksisterer vi også

Det Konservative Folkepartis historie er i høj grad historien om et parti i intern splittelse. Men sådan er partiet født, fortæller tidligere minister Per Stig Møller, der var formand for partiet fra 1997 til 1998.

Da partiet Højre i 1916 blev til Det Konservative Folkeparti og fik Emil Piper som sin første formand var det målet at favne bredere end Højre.

Der var brug for et konservativt parti, som ikke kun appellerede til adelen og storkapitalen, men som også middelklassen ville stemme på. De offentligt ansatte og ejerne af de små virksomheder var dem, man ville have til at sætte kryds ved liste C.

- Der er to retninger, der kommer ind i partiet. Man har fra starten et parti, der har både den lille mands interesser og beskyttelsen af kapitalen. Deri ligger en splittelse, så man har en socialkonservatisme og liberalkonservatisme fra starten. Konservative partier har succes, når de er forenede. Det går galt, når de er i splittelse, siger Per Stig Møller.

Brug for de fire gamle

Og splittelse har der været. Men alligevel er Per Stig Møller fortrøstningsfuld på partiets vegne. Og faktisk også på de tre andre ’gamle’ partiers vegne: Venstre, Socialdemokraterne og Radikale Venstre.

- Jeg tror, det er meget vigtigt, at man fastholder de fire gamle partier. Vi er de yngste af de fire gamle, så vi har længst tid foran os. Vi ser alle fire på sammenhæng og vi har et sammenhængende livs-, menneske- og samfundssyn. Det har de nytilkomne partier ikke, siger Per Stig Møller.

Og det kan være deres ulempe.

- Der vil komme til at mangle den tyngde, der ligger i, at vi har nogle partier, der ser på helheden. Så kan man være socialdemokrat, konservativ, radikal eller venstremand, men de partier har en større bredde end nye partier har, som er blevet til på en enkel sag eller en enkel vrede.

- Vi er her også om 100 år

Derfor er Per Stig Møller ganske overbevist om, at Det Konservative Folkeparti stadig eksisterer om 100 år.

- Hvis demokratiet eksisterer om 100 år, så eksisterer vi også, siger han.

Per Stig Møller forlod Folketinget efter 31 år ved valget i fjor - og nåede tilmed at være minister gennem i alt 13 år.