Her er stormvejret, der kan blæse fødevareministeren omkuld

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har formentlig ikke meget tid til at holde vinterferie i denne uge.

Ministeren er nemlig ude i et regulært stormvejr som følge af de oplysninger, hun har givet om den såkaldte landbrugspakke og dens konsekvenser for miljøet. 

Kort før jul sidste år blev de borgerlige partier - Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative - enige om en ny aftale på landbrugs- og fødevareområdet, der siden er blevet døbt landbrugspakken.

Miljø- og fødevareministeren bebudede dengang, at de blå partier havde lagt grundstenen til "fornyet vækst i landbruget", som samtidig ville give "et grønt plus til miljøet".

Hvad handler sagen om?

Landbrugspakken giver blandt andet landmændene mulighed for at gøde mere, selvom kvælstof i gødning er kendt for at kunne forurene miljø og grundvand, hvis man gøder for meget.

Eva Kjer Hansen har dog gentagne gange hævdet, at landbrugspakken gavner miljø og vandmiljø, og at landmændene med pakken får lov til at give deres afgrøder den nødvendige næring.

Siden har Eva Kjer Hansen dog mødt heftig kritik for landbrugspakken. Ministeren er blevet beskyldt for at manipulere med de tal og beregninger, den er baseret på, og flere forskere, som har leveret beregninger om konsekvenserne af landbrugspakken til ministeriet, har stået frem og sagt, at pakken snarere vil bringe miljøet i minus end plus.

Hvad går kritikken på?

Forskerne er blandt andet kritiske over for, at ministeren - for at nå til et grønt plus i regnskabet, som hun selv siger - medregner effekter, der ikke skyldes landbrugspakken. Det kan for eksempel ske ved at medregne de positive konsekvenser, øget økologisk produktion giver i forhold til miljøet. Samtidig indgår positive effekter fra fortiden. 

Blandt de kritiske forskere er professor i agroøkologi Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet og professor i ferskvandsbiologi Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet. De betegner Eva Kjer Hansens oplysninger som "vildledende" og "misinformation".

Forskere kritiserer landbrugspakke

De kritiske forskerrøster har fået partierne i rød blok til at kræve, at Eva Kjer Hansen går af som minister, medmindre hun kan give en god forklaring på, hvordan hun får miljøregnskabet til at gå i plus.

Hvem kan Eva Kjer Hansen regne med?

Men partierne i blå blok holder foreløbig hånden under Eva Kjer Hansens ministertaburet. Mandag var miljøordførerne fra Dansk Folkeparti og de Konservative til møde i Miljø- og Fødevareministeriet. Her fik de ifølge Berlingske oplyst, at landbrugspakken samlet set vil skade miljøet i de førstkommende år.

Ministeren deltog ifølge avisen ikke selv i mødet, men de Konservative vil bede hende forklare sig på et møde, som landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) forventer skal finde sted senere på ugen. De Konservative har tidligere truet med, at partiet vil trække sin støtte til landbrugspakken, hvis den medfører forringelser af vandmiljøet.

Eva Kjer Hansens chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen, har dog taget sin minister i forsvar. I et tweet minder han de Konservative og resten af blå blok om, at landbrugspakken stemmer helt overens med den plan, blå blok blev enige om på landbrugsområdet før Folketingsvalget sidste år. "Den har vi leveret - med respekt for miljøet. Fuldstændig som aftalt!", skriver Løkke på Twitter.

Ifølge TV 2s politiske kommentator, Hans Engell, er Løkke godt tilfreds med Eva Kjer Hansens indsats.

- Venstre havde et katastrofalt valg i det sydlige Jylland, hvor Dansk Folkeparti stormede frem. Venstre skal tilbage til rødderne, og det kommer de med lovgivning, der tilgodeser landmændene. I Venstre mener man, at miljøpolitikken er gået for vidt, og det kan Eva Kjer Hansen gøre noget ved, vurderer han.

Hvilke konsekvenser kan sagen få for Eva Kjer Hansen?

Der er dog ingen tvivl om, at Eva Kjer Hansen er hårdt presset i øjeblikket, påpeger Hans Engell. Hun kan ikke være sikker på, at de Konservative bliver ved med at være en del af pakken, og partiet kan i sidste ende også vælge at trække tæppet væk under hende, forklarer han, men understreger, at det næppe kommer til at ske.

- Der er intet, der tyder på, at de Konservative vil stille hende et mistillidsvotum. For et lille parti med kun seks mandater, er det ikke nemt. Så nu leder de Konservative efter et figenblad, hvor de på den ene side viser, at de kerer sig om miljøet og på den anden side også går op i at give erhvervet ordentlige vilkår, forklarer han.

I næste uge skal Eva Kjer Hansen i samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg, hvor hun skal forklare sig i sagen. Og det bliver hårdt for hende, for hende, forklarer Hans Engell.

- Det kan blive knald eller fald, det er før set, at en minister er kollapset under et samråd. Men Eva Kjer Hansen er stærk, fastslår han.