Uden arbejde til flygtninge eksploderer integrationsregning

I 2020 kan regningen for integration ende på 10,4 milliarder kroner om året, viser tal fra regeringen.

Den dårlige integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked er en dyr omgang for samfundet. Og regningen kan vokse betydeligt i de kommende år, hvis ikke integrationen bliver bedre, skriver Berlingske.

Meldingen er at finde i konklusionen i en ny beregning, som er en del af det materiale, regeringen vil bruge som udgangspunkt for de forhandlinger med kommunerne og arbejdsmarkedets parter, der begynder torsdag.

Forventer tredobling i år

Ifølge beregningen fra Udlændingeministeriet og Finansministeriet var udgifterne alene til integrationsindsatsen to milliarder kroner i 2013, men det tal vurderes allerede i år at blive mere end tredoblet til 6,5 milliarder kroner.

Og i 2020 kan regningen ifølge regeringens tal ende på 10,4 milliarder kroner om året.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) viser tallene, at "det danske samfund er under et gigantisk pres både økonomisk og værdimæssigt".

Frygter for velfærden

- Hvis ikke vi formår at begrænse tilstrømningen og løfte integrationen, vil flygtningestrømmene meget hastigt udhule vores økonomi, siger hun til Berlingske.

- Det vil betyde, at vi hverken har råd til de skattelettelser, vi gerne vil give, eller de investeringer i velfærd, vi gerne vil lave, og det vil i givet fald få betydning for alt fra vores skoler til ældreplejen og sygehusene, siger Inger Støjberg.

Forudsætningen for beregningen er, at tilstrømningen bliver, som regeringen forventer - 25.000 asylansøgere i år og 15.000 i de efterfølgende år - og at flygtninges integration vil være på det nuværende niveau, hvor under en tredjedel er i job efter tre år i Danmark.

Tal inkluderer ikke skolegang

Regeringens tal omfatter kun udgifterne til integration, herunder primært offentlig forsørgelse og kommunernes integrationsprogram, og derfor vil der oveni komme udgifter til skole, børnehaver og sundhedspleje.

Som konsekvens af de dyre udsigter peger Inger Støjberg på flere ting, som regeringen har planer om at gøre. Blandt andet skal der tages højde for jobmuligheder, når flygtninge fordeles rundt om i landets kommuner.

Yderligere lægger hun op til at barbere det nuværende integrationsprogram på tre år ned til ét år.