Ekspert: Bredbånds-millioner er kejserens nye klæder

Helt grotesk. Og rendyrket symbolpolitik.

Så bastant beskriver teleekspert John Strand, der driver rådgivningsvirksomheden Strand Consult, den bredbåndspulje, som regeringen har afsat med den vækstpakke, der præsenteres tirsdag eftermiddag.

- Regeringen dyrker en myte, der hedder, at der er godt bredbånd i byerne og dårligt bredbånd i Udkantsdanmark. Men hvis man ser på kortlægningen er det meget få husstande, der reelt har problemer og de ligger ikke kun på landet, siger John Strand til TV 2.

Symbolik, der ikke virker

Han er mildt sagt ikke imponeret over, at regeringen har fundet 200 millioner kroner til en statslig bredbåndspulje. Det lyder måske af en del, men årligt investerer teleselskaberne for 6 milliarder kroner om året i alt fra mobilmaster til kobberkabler, pointerer John Strand.

- Det svarer til at sige, at man, hvis man gerne vil have flere journalister, vil betale løn i fire arbejdsdage. Det vil næppe betyde, at der bliver ansat flere journalister. Det er rendyrket symbolpolitik.

Ville regeringen gøre noget, der battede, skulle den ifølge John Strand have ændret på rammebetingelserne for at investere i teleinfrastrukturen.

Skaber mere bureaukrati

- Man skal sørge for, at der er incitamenter til at investere. Det gør man ikke ved dels at give statsstøtte til overkapitaliserede elselskaber, der driver noget ineffektivt fibernet, og til teleselskaber som TDC, der giver et milliardoverskud. Det er den helt gale retning, siger han, der også frygter, at bredbåndspuljen vil skabe en masse ny bureaukrati.

Det skyldes EUs regler om statsstøtte, der fastslår, at man kun må sende statslige kroner efter eksempelvis bredbåndsforbindelser, hvis det er i et område, hvor ingen teleselskaber har planer om at forbedre dækningen.

- Det er ganske omkostningstungt for branchen. For langt de fleste teleselskaber vil de administrative byrder overstige statsstøtten, siger han.

Ifølge vækstplanen fra regeringen kan bredbåndspuljen søges af både kommuner og grupper af borgere. Kommunerne skal bidrage med samme beløb som staten, hvis de søger puljen.

Regeringen præsenterer sin vækstplan klokken 16.30. TV 2 dækker pressemødet.