Kunstner om danske stramninger: Jeg kan ikke finde ord

Den verdenskendte kinesiske kunstner Ai Weiwei har besluttet sig for at trække sin kunstinstallation Yu Yi fra en udstilling på det aarhusianske kunstmuseum ARoS.

Årsag? De meget omdiskuterede udlændingestramninger, som et flertal i Folketinget vedtog tirsdag.

- Her til morgen så jeg fem-seks både med kvinder, børn og mænd, fortæller Ai Weiwei til TV 2 på en telefon fra den græske ø Lesbos, hvor han i øjeblikket arbejder på en dokumentar om de mange flygtninge, der ankommer til Europa via Middelhavet.

- De er blevet fordrevet af krig. Og de var desperate, fordi de havde forladt alt. Mange mennesker har mistet livet på havet. Så vi er her for at prøve at hjælpe dem. Og pludselig hørte jeg nyheden: Jeg synes, det er helt absurd, at tage private ejendele fra folk, bare fordi de er flygtninge. I mine øjne er det helt utænkeligt. Det er … jeg kan ikke engang finde ord for, hvad jeg føler.

Museum: Vi er noget overraskede

Et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne stemte tirsdag for L87  – et lovforslag, der indebærer en lang række udlændingestramninger.

Særligt den del af lovforslaget, der giver danske myndigheder mulighed for at beslaglægge flygtninges værdigenstande, har vakt opsigt i udlandet – på trods af, at regeringen har præciseret forslaget, så det står klart, at eksempelvis vielsesringe ikke kan beslaglægges.

Museumsdirektør hos ARoS, Erlend G. Høyersten, er overrasket over den kinesiske kunstners beslutning:

- Vi har endnu ikke detaljerne på plads, og vi afventer nærmere. Vi er selvfølgelig noget overraskede. Vi er et kunstmuseum, som hver dag arbejder med at skabe forståelse for menneskelige relationer, større indsigt i kulturer, og vi inviterer til kritisk refleksion med udgangspunkt i kunsten. På den måde har vi mange af de samme værdier som Ai Weiwei, siger han i en pressemeddelelse.

Sådan skriver ARoS på sin Instagram-profil:

Ai Weiwei er blandt andet kendt som kritiker af den kinesiske regering, og han har i årevis været forfulgt af myndighederne i sit hjemland. I 2011 blev han blandt andet anholdt og holdt i husarrest.

Reaktionerne fra udlandet på de danske stramninger er talrige. Dagen igennem er en satiretegning fra den store britiske avis The Guardian blevet debatteret heftigt. Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen sagde tidligere i dag til TV 2, at han ikke kan genkende det billede af stramningerne, der bliver tegnet i udlandet.

- Jeg sagde i går, at det (at beslaglægge smykker, red.) ikke kommer til at ske. Og alligevel insisterer man fra forskellige medier og politikeres side på at italesætte det her på en måde, som ikke har hold i virkeligheden. Det er klart, det skal vi kæmpe imod. En del af ansvaret for det her ligger også hos os selv, og på at vi skulle have kommunikeret bedre. Men vi bliver ikke ligefrem hjulpet af danske og udenlandske medier, eller af visse danske politikere, sagde V-ordføreren.