Må man tage til Syrien og kæmpe MOD Islamisk Stat?

Rejser man til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat (IS), bør man straffes. Så langt er Folketingets partier enige.

Men hvad hvis man rejser til området for at kæmpe mod den brutale terrororganisation?

Det spørgsmål splitter de danske politikere på tværs af rød og blå blok. Diskussionen er blevet aktuel, fordi en principiel retssag om den dansk-kurdiske kvinde Joanna Palani i dag begynder. Hun rejste i 2014 til området for, sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker, at bekæmpe IS. Nu har Københavns Politi inddraget Joanna Palanis pas og hun har fået forbud mod at forlade Danmark.

Og det er nødvendigt, lyder det fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

- For mig at se er danskernes sikkerhed det afgørende i den her situation. Og så må vi altså lave visse indskrænkninger af folks rejsefrihed - og det er også det, der sker her, siger han og fortsætter:

- Vi skal her i Folketinget sikre, at der i videst muligt omfang undgås terrorattentater og lignende herhjemme. Og hvis folk rejser derned og får træningen i den slags ting, så har vi også et problem, når de vender tilbage til Danmark.

Men det er jo folk, der gerne vil bekæmpe IS – ikke Danmark?

- Nej. Problemet er, at der ikke udstedes medlemsbeviser i de her organisationer. Jeg tror ikke, at vi kan definere nøjagtigt hvilken side man er på, og ikke bevise det. Og derfor er det nok nødvendigt at lave en lovgivning der dækker en bred front.

Khader: Hun skal roses, ikke straffes

Naser Khader, der er udenrigsordfører for regeringens støtteparti Konservative, er helt uenig.

- Hun er nede og kæmpe for frihed. Mod tyranni. Hun bekæmper nogle, som vi også forsøger at bekæmpe. Hun kæmper sammen med en gruppe, som vi er i alliance med. Lederen af den gruppe, hun kæmper med, kommer på besøg i Danmark i denne uge. Så jeg synes, det er hykleri, at man går efter typer som hende og ikke benhårdt efter de typer, som tager ned og kæmper for terrororganisationer som Islamisk Stat, siger Naser Khader, der mener at lovgivningen skal ændres, så civile, der drager ned for at bekæmpe terrororganisationer ikke rammes. Han mener, at Joanna Palani fortjener ros:

- Vi i vesten har valgt ikke at sende landtropper til at bekæmpe Islamisk Stat. Når nogen så tager ned for at gøre det, skal de roses for det, ikke straffes, siger Naser Khader og tilføjer:

- Hvis jeg var på hendes alder, så ville jeg også selv gøre det. Jeg synes, at det er al ære værd.

DF: Civile skal ikke drage i krig

Blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, er på linje med Venstre: Civile skal ikke rejse ud for at deltage i krigshandlinger, lyder argumentet.

- Selvom det kan virke meget sympatisk, at man gerne vil ned og bekæmpe nogle af de mest ondskabsfulde terrorister i verden, så mener jeg grundlæggende, at krig er noget for soldater. Det er noget, hvor man i meget lille omfang skal have civile til at rende rundt og kæmpe med. Og set ud fra den betragtning mener jeg faktisk, at det er et hensyn Folketinget skal tage, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

- Og så skal man også tage det hensyn, at hvad nu hvis danske statsborgere bliver taget til fange? Skal den danske stat så gå ind og forhandle med Islamisk Stat om at få dem ud igen? Der er bare en meget meget stor risiko ved sådan noget.

Også i rød blok er der uenighed. Socialdemokraterne er på linje med Venstre og DF og mener, at finder ikke anledning til at kritisere at Joanna Palani har fået inddraget sit pas. Enhedslisten mener derimod, at man rammer en af de allierede i kampen mod terror. 

Hvad mener du? Deltag i debatten på TV 2 Politiks Facebook-side:

Det siger loven:

Politiet kan inddrage passet, ”når der er grund til at antage, at den pågældende har til hensigt i udlandet at deltage i aktiviteter, hvor dette kan indebære eller forøge en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden.”

Kilde: retsinformation.dk