Minister: Nu skal vi diskutere politikeres lønstigninger

Mere i løn. Ringere pension. Og væk med de skattefrie tillæg.

Sådan lyder – i hovedtræk – det forslag til en ny model for aflønning af danske politikere, som den såkaldte Vederlagskommission præsenterede i dag.

Og på trods af, at et bredt flertal i Folketinget – heriblandt Venstre – tilbage i 2014 tilkendegav, at man ville stemme for kommissionens anbefalinger uanset hvad, vil social- og indenrigsminister Karen Ellemann ikke i dag lægge sig fast på, om regeringen vil støtte de nye anbefalinger.

- Det vi gør fra regeringens side er, at vi inviterer Folketingets partier til en drøftelse af de samlede forslag. For vi har bestilt et stykke arbejde, og der er en Vederlagskommission, der har arbejdet grundigt og seriøst med det her. Det er et solidt stykke arbejde, med en masse nuancer, som ikke kom frem i de diskussioner, der har været de seneste uger, siger hun med henvisning til de forlydender i pressen om, hvad kommissionen ville anbefale, som har medført voldsom debat på Christiansborg.

Men er Venstre klar til at stå ved den aftale i lavede forinden, om at gennemføre det her?

- Det betyder, at vi fra regeringens side står ved, at vi nu tager en drøftelse med Folketingets partier. Og der må vi jo høre, hvad folketingets partier mener om det her. Er man klar til at nikke til den samlede pakke?

Men en ting er om de andre partier er klar til det – er Venstre?

- Nu står jeg som repræsentant for regeringen, og selvfølgelig også for Venstre. Og vi har nu modtaget kommissionens samlede arbejde. Og det, som blev diskuteret i sidste uge, var et delelement. Og derfor synes jeg det er vigtigt, at vi nu giver os tid til at drøfte helheden i det her. Hvad er det reelt, Vederlagskommissionen foreslår?

Her er anbefalingerne

Du kan se politikernes nuværende løn - og Vederlagskommissionens samlede anbefalinger til nye politikerlønninger - i nedenstående tabel. Første række er lønnen for ministre, anden række for medlemmer af Folketinget, tredje række er borgmestre og fjerde række regionsrådsformænd: 

Af tabellen kan eksempelvis aflæses, at et Folketingsmedlem, der i dag har et vederlag på 624.000 kroner om året - og derudover et tillæg på 137.000 kroner - fremover ifølge kommissionen vil skulle have et vederlag på 870.000 kroner. Altså en stigning i lønnen på mere end 100.000 kroner om året. Samlet set, over et livsforløb, vil det i gennemsnit betyde en stigning på 26.000 kroner om året, fordi pensionen samtidig forringes. Omvendt er det for ministre, der trods en lønstigning vil opleve et fald i indtægt - regnet ud over et samlet livsforløb - på grund af den markante forringelse af den nuværende ministerpension.

- Politikere er ledere. De skal have en ordentlig løn, sagde Michael Christiansen, formand for kommissionen, på et pressemøde mandag formiddag.

- Det vigtige er, at politikere får deres løn, når de arbejder som politikere, og ikke når de går på pension mange år senere.

Vederlagskommissionens opgave

  • Kommissionen skal foretage en analyse af den samlede vederlæggelse af borgmestre, regionsrådsformænd, folketingsmedlemmer og ministre.
  • Analysen skal omfatte alle elementer i vederlæggelsen, herunder godtgørelser, omkostningstillæg, eftervederlag, pension, modregningsregler, samordningsregler, uddannelsesmidler og den løbende regulering af vederlagene.
  • Forslagene skal ifølge kommissoriet "tage højde for den udvikling, der over de senere år har været i politikernes arbejdsvilkår, herunder i forhold til kompleksiteten i arbejdsopgaverne samt i forhold til politikernes ansvar og arbejdsbyrde".
  • Kommissionen skal færdiggøre sit arbejde inden udgangen af 2015 med henblik på, at eventuelle ændringer for borgmestre og regionsrådsformænd kan vedtages i god tid inden de kommunale og regionale valg i 2017 og få virkning pr. 1. januar 2018.
  • Kommissionens formand er bestyrelsesformand i DR, Michael Christiansen.

 Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet