Europarådet kritiserer Støjbergs 'ondsindede' stramninger

Endnu en organisation er nu ude med kritik af regeringens lovforslag om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande og store kontantbeløb. 

Denne gang kommer kritikken fra Nils Muiznieks, der er Europarådets menneskerettighedskommissær.

- Først og fremmest er jeg bekymret for, hvad det her betyder for Danmark og for beskyttelsen af flygtninge i Danmark. Flere forslag går i direkte modsat retning i forhold til, hvad jeg tidligere har anbefalet og kritiseret, og forslaget om at beslaglægge værdier (hos asylansøgere, red.) er ondsindet og yderst problematisk fra et menneskeretligt perspektiv, siger han til Berlingske.

Ifølge avisen har Muiznieks ligeledes sendt et brev til udlændingeminister Inger Støjberg, hvor han udtrykker sin dybe bekymring over flere af de stramninger, der i øjeblikket er på vej igennem Folketinget for at blive til lov. 

- I den bredere kontekst er jeg bekymret for, at andre lande følger med i, hvad Danmark gør. Vi kan ende med en form for "ræs mod bunden" i forhold til at have den strammeste lovgivning og den mindste støtte til flygtninge. Men disse mennesker er ikke tiltrukket af ydelser, de flygter fra vold og krig, siger han.

Mest misforståede lovforslag i historien

Regeringen har præciseret sit oprindelige lovforslag og slået fast, at der eksempelvis ikke vil blive tale om, at man inddrager asylansøgeres vielsesringe og andre genstande af ”særlig affektionsværdi”. Der vil også kun være tale om, at pengebeløb over 10.000 kroner skal kunne beslaglægges - i det oprindelige forslag var tallet 3.000 kroner. Regeringens forslag er blevet mødt med kritik fra blandt andet en række amerikanske medier

Torsdag forsvarede Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen regeringens lovforslag i et interview på den amerikanske TV-kanal CNN

- Som statsministeren har sagt; det her er formentlig det mest misforståede lovforslag i Danmarkshistorien, sagde Jakob Ellemann blandt andet.

- Derudover har Danmark et universelt velfærdssystem. Det betyder, at alle danske statsborgere og flygtninge, der kommer hertil, modtager gratis behandling, hvis man bliver syg. Gratis uddannelse – fra folkeskole til universitetet. Og man modtager gratis sprogundervisning. Det eneste krav, vi har, er at hvis man har pengene til at betale for ens indkvartering og for mad – uanset om du er dansker eller flygtning – så skal man. Og hvis ikke du kan, vil staten sørge for det. Det er hensigten med dette lovforslag.

Nils Muiznieks fra Europarådet håber, at hans brev kan være med til at få de danske politikere til at "skifte kurs":

- Mit brev er en påmindelse om Danmarks forpligtelser, og jeg håber, at de folkevalgte i Folketinget vil gøre det rigtige. Jeg vil fortsætte med at overvåge situationen, indgå i dialog med myndighederne og opfordre dem til at skifte kurs, siger han til Berlingske.

Europarådet

Europarådet består af 47 medlemslande, der alle har tiltrådt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Alle EU-landene er medlemmer af Europarådet.

Den mest kendte af Europarådets konventioner og den, der har størst praktisk betydning herhjemme, er Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Menneskerettighedskonventionen blev underskrevet i Rom den 4. november 1950 af 12 europæiske lande, heriblandt Danmark. Konventionen trådte i kraft den 3. september 1953.

Ud over Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har Europarådet vedtaget en lang række andre konventioner, anbefalinger, aftaler mv. på menneskerettighedsområdet, herunder bl.a. Den Europæiske Socialpagt til beskyttelse af økonomiske og sociale rettigheder.

Kilde: Justitsministeriet