Venstre i frontalangreb på Sverige forud for EU-møde

Regeringspartiet Venstre varmer op til onsdagens møde om grænsekontrol mellem Danmark, Sverige, Tyskland og EU med et sjældent hårdt angreb på svenskerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

- Det er ikke særlig godt naboskab først at hente op mod hundredtusindvis af flygtninge til Sverige og så derefter lukke grænsen, siger Marcus Knuth, udlændingeordfører for Venstre.

Regeringen begrundede mandag den nye, danske grænsekontrol med Sveriges id-kontrol, der kan betyde, at udlændinge strander i København. Ministrene kom dog ikke med en direkte kritik af den svenske regering. Men Marcus Knuth giver svenskerne skylden for både høje asyltal i Danmark og nu også et delvist sammenbrudt samarbejde over Øresund.

- Pludselig er deres ansvarsløse udlændingepolitik blevet en kæmpe hovedpine for Danmark. Svenskerne har holdt åbent hus, men når folk så er kommet, har de sagt: Gå ind til naboen i stedet for, siger han.

Radikale mener V 'råber'

Mandag pålagde den svenske regering DSB at tjekke identiteten på samtlige passagerer på vej til Sverige. Men det våben har svenskerne ifølge Venstre mindre ret til at tage i brug end Danmark, hvis den danske regering skulle vurdere, at det er nødvendigt for at forsvare Danmark mod flygtningestrømmen.

De Radikale opfordrer Venstre til at stoppe 'råberiet'.

- Hvad med at blive enige om, hvordan vi løser det her sammen? Det kræver noget fra begge parter, og at man holder op med at råbe ad sine naboer, siger næstformand Sofie Carsten Nielsen (R).

Jyllands-Posten har forgæves bedt Sveriges justitsminister om en kommentar.