Kristian Jensen i Iran - "den guddommelige hævn" fylder alt

Egentlig skulle udenrigsminister Kristian Jensen (V) og repræsentanter fra en række danske virksomheder på deres besøg i Iran i disse dage have fuldt fokus på at forbedre samhandlen mellem Danmark og den mellemøstlige stormagt.

Men den eskalerende krise mellem Iran og Saudi-Arabien er med til at sætte dagsordenen for det besøg, der har været planlagt længe. Det erkender udenrigsminister Kristian Jensen.

- Jeg håber, at vi kan snakke om de dansk-iranske forhold. Men jeg er sikker på at det (konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien, red.) også bliver nævnt. Fordi det fylder alt hernede i Iran. Hele spørgsmålet omkring hvad der nu sker – vil man optrappe eller nedtrappe konflikten? Og jeg håber, at begge lande vil komme til fornuft og begynde at nedtrappe konflikten.

Begyndte med henrettelse

Den diplomatiske krise mellem det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Iran har udviklet sig hastigt, siden Saudi-Arabien 2. januar henrettede den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr. Det fik Iran til at advare om at en ”guddommelig hævn” ville ramme Saudi-Arabien. Iranske demonstranter trængte søndag ind på den saudiarabiske ambassade i Teheran og forsøgte at brænde bygningen af. Og senest har Saudi-Arabien afbrudt alle diplomatiske forbindelser, samt afbrudt handel og flytrafik med Iran.

Kristian Jensen, hvad siger de iranske magthavere, du mødes med, om konflikten?

- De trækker trådene langt tilbage. Det er ikke bare den seneste konflikt, men hele Saudi-Arabiens rolle i Mellemøsten, og den rolle som religion i Saudi-Arabien har haft på radikaliseringen af Mellemøsten. De trækker en masse ting frem, som perspektiverer deres egne synspunkter, og gør Iran bedre i Vestens øjne. Og derfor er det klart, at det er også en salgstale, jeg hører, når jeg er ude.

Hvad handler det egentlig om for Iran?

- Jeg tror det handler om herredømmet. Hvem der er den ledende i Mellemøsten - er det Iran eller Saudi-Arabien? Saudi-Arabien har haft bolden i kraft af deres olie-penge og alliance med USA. Men nu kommer Iran ind på den politiske scene, samtidig med at deres økonomi bliver meget bedre de kommende år. Og derfor bliver det en positions-kamp mellem Iran og Saudi-Arabien om hvem, der skal være førehunden i Mellemøsten.

Profetens død skabte to trosretninger i islam

Lørdag blev den shiamuslimske lærde Nimr al-Nimr henrettet sammen med 46 andre i Saudi-Arabien, hvor flertallet er sunnimuslimer.

  • BĂĄde shiamuslimer og sunnimuslimer tror pĂĄ, at Muhammed var profet.
  • Han blev født i Mekka, islams helligste sted, omkring ĂĄr 570 efter Jesu fødsel. I omkring ĂĄr 622 udvandrede han med sine tilhængere til byen Medina. Her fik han ifølge islam flere ĂĄbenbaringer, og tilhængerskaren voksede.
  • Muhammed døde i ĂĄr 632 i Medina, hvor han blev begravet.
  • Hans tilhængere kunne ikke enes om, hvem der nu skulle være deres leder.
  • En gruppe mente, at det skulle være profetens fætter Ali, der var gift med Muhammeds datter Fatima. Det er shiaerne.
  • En anden gruppe - flertallet - valgte Muhammeds ven og rĂĄdgiver Abu Bakr som islams leder. Det er sunnierne, der følger Koranens anvisninger og den sædvane - sunna - som Muhammed havde fulgt.
  • I dag er der omkring 1,5 milliarder muslimer i verden. Omkring 90 procent er sunnimuslimer, ti procent shiamuslimer.
  • Blandt de toneangivende sunnimuslimske lande er Saudi-Arabien og Egypten.
  • De store shiamuslimske lande er Iran og Irak.

Kilder: denstoredanske.dk, historienet.dk, religion.dk