Langballe: Derfor kan regeringen blæse på flertallet i Folketinget

"Det er uhørt". "En fantastisk arrogance".

Ordene går igen fra oppositionens ordførere, når de skal forholde sig til dagens drama på Christiansborg. 

Venstre-regeringen kom mandag formiddag i mindretal, da et flertal i Folketinget stemte for et beslutningsforslag om at droppe regeringens besparelser på udviklingsbistanden for i år. Men regeringen ignorerer flertallet, meddelte udenrigsminister Kristian Jensen (V). 

Og det kan regeringen gøre, som det passer den, forklare TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, der dog understreger, at det ikke er et kort, en regering skal trække alt for tit.

- Det kan lade sig gøre, fordi der netop er tale om et beslutningsforslag og ikke et lovforslag. Det lyder selvfølgelig mærkeligt, at et flertal i Folketinget kan beslutte noget, som regeringen ikke skal følge. Men det er nu engang regeringens ansvar at bruge penge på udviklingsbistand. Det vil sige, at det kan regeringen også gøre selvom et flertal i Folketinget siger med et beslutningsforslag, at det er man imod, lyder det fra Anders Langballe. 

Det havde set anderledes sort ud for ministeren eller regeringen, hvis der var blevet udtrykt mistillid. 

- Hvis et flertal udtrykker mistillid til Kristian Jensen, så skal han gå af. Det samme gælder for regeringen. Men det er jo ikke tilfældet her. Her handler det om et beslutningsforslag, siger Anders Langballe og understreger, at det kan godt være, ministeren og regeringen kan ignorere flertallet. Men den slags skal ikke ske for tit.

- Det ser ikke kønt ud. Det her skal Kristian Jensen nok ikke gøre for mange gange, før Konservative optrapper, og så kan der blive tale om mistillid. Da SR-regeringen ignorerede et flertal i Folketinget, kaldte han det "en hån mod folkestyret". Det siger vel næsten alt. 

Regeringen behøver ikke respektere flertallet

En regering er ikke altid juridisk forpligtet til at følge et flertal i Folketinget. Det danske demokrati er underlagt negativ parlamentarisme. Det betyder, at den til enhver tid siddende regering ikke må have et flertal imod sig. Men princippet er ikke absolut. Mens regeringen er tvunget til at følge et lovforslag med flertal, kan den godt ignorere et beslutningsforslag. Historisk set har regeringer, der er kommet i mindretal, taget konsekvensen ved at udskrive valg eller overdrage magten til oppositionen. Der er dog undtagelser. Da SR-regeringen i maj 2014 kom i mindretal om udbetaling af børnecheck, valgte daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), at ignorere flertallet i Folketinget. 

Kilder: ft.dk, Politiken, Berlingske og DR.