Ekspert: Sverige kan ikke blokere for dansk parallelaftale

Du kan se Krydstjek pĂĄ TV 2 PLAY

Justitsminister Søren Pind (V) siger til Politiken, at han mener, at Sverige kan udnytte et nej til at skabe et flygtningepres på Danmark, og til TV 2 præciserede han senere sine udtalelser.

- Hvis det bliver et nej, skal Danmark ud og forhandle med alle landene, der er medlem af EU’s ministerråd. De skal sige ’ja’ til, at vi kan fortsætte med at være med i Europol, siger Søren Pind til TV 2.

- Jeg tror, at opfattelsen af, at det bare er noget, de vil sige ja og halleluja til det er komplet misforstået. Det vil altså sige, at der skal forhandles, og i den sammenhæng kan man forestille sig alle mulige scenarier, fortæller justitsministeren i sin analyse.

Ekspert: Sverige kan ikke blokere for dansk aftale

I Krydstjek på TV 2 News giver Catharina Sørensen, der er forskningschef i Tænketanken Europa, sit bud på, hvad et dansk nej kan betyde set i forhold til Søren Pinds udtalelser.

- Det er ved kvalificeret flertal, at Ministerrådet skal træffe en beslutning om en eventuel dansk parallelaftale, så Sverige alene kan i hvert fald ikke blokere for en dansk parallelaftale, siger Catharina Sørensen.

- Der er ét scenarie, og det kan være, det er det, Søren Pind refererer til, hvor Kommissionen går med til at give Danmark en parallelaftale, men stiller et meget restriktivt forslag til en parallelaftale. I det tilfælde kan Danmark prøve at gå til de andre lande i Ministerrådet og bede dem om at give os en lidt bedre aftale, og i det tilfælde skal de træffe afgørelse med enstemmighed i Ministerrådet, forklarer hun.

Se klippet øverst i artiklen.

Kort om Europol

  • Europol, den europæiske politienhed, har været rammen for det operationelle politisamarbejde siden oprettelsen i 1998.
  • EU-medlemslandenes politimyndigheder udveksler oplysninger gennem Europol om blandt andet: 1.Menneskesmugling 2.Narkokriminalitet 3.Terror 4. Cybercrime 5. Bilsmugling og andre typer af grænseoverskridende kriminalitet.
  • Europol samler data fra EU-medlemslandene i en fælles databank. Dermed kan Europol hjælpe politiet i de enkelte lande med at identificere gerningsmænd, der opererer pĂĄ tværs af grænserne.