Odense-borgmester raser over besparelser pÄ finansloven: Det er et bedrag

Det kommer til at betyde fyringer og dÄrligere service i kommunerne, nÄr partierne bag den nye finanslov med det sÄkaldte omprioriteringsbidrag lÊgger op til kommunale besparelser pÄ over syv milliarder kroner over de kommende fire Är.

SĂ„dan lyder det fra Odenses borgmester Anker Boye (S).

Han kritiserer sÊrligt, at Dansk Folkeparti gik til valg pÄ en offentlig vÊkst pÄ 0,8 procent og nu er med i en finanslovsaftale, hvor den ser ud til at ende pÄ omkring det halve.

- Der ligger et bedrag i det her, hvor isÊr Dansk Folkeparti i valgkampen talte hÞjt om, at de ville skabe vÊkst i den offentlige sektor, og nu har de sÄ bidraget med en finanslov, hvor de fjerner 2,4 mia. kr. fra kommunerne hvert eneste Är, siger Anker Boye til TV 2.

Han tilfĂžjer:

- De (Dansk Folkeparti, red.) siger et i valgkampen og gÞr noget andet, nÄr de skal lave finanslov. Det er bare uordentligt pÄ alle mÄder, og jeg synes, det er trist at se, at man kan opfÞre sig pÄ den mÄde. SÄ jeg siger tak for kaffe.

Svarer til at skulle fyre 600

Med de 2,4 milliarder kroner henviser Anker Boye til omprioriteringsbidraget, som betyder, at kommunerne skal spare Ă©n procent om Ă„ret fra 2016 til og med 2019.

I 2016 er aftalen dog, at kommunerne fÄr 1,9 milliarder kroner retur, og derfor bliver de kommunale besparelser nÊste Är kun pÄ omkring en halv milliard kroner.

- Vi er selvfÞlgelig dybt skuffede over at se, at man fjerner penge fra kommunerne og dermed rammer dem pÄ servicen, siger Anker Boye.

Han fortĂŠller, at der i Odense Kommune hvert Ă„r frem mod 2019 skal findes besparelser pĂ„ 85 millioner kroner, og at det for hele perioden svarer til fyringer af 300 skolelĂŠrere og 300 SOSU’er.

- Det betyder dÄrligere service. Og det er kommunerne og kommunernes borgere, der kommer til at betale, siger Anker Boye.

Men er det ikke meget fornuftigt pÄ den her mÄde at skabe incitament for at effektivisere?

- Hold lige op. Vi har vÊret udsat for en Þkonomisk krise og behÞver ikke flere incitamenter end de store besparelser, vi har vÊret udsat for. Vi anstrenger os hver eneste dag for at bruge hver en krone, vi har til rÄdighed pÄ den bedst mulige mÄde til gavn for vores borgere og virksomheder i Odense, siger Anker Boye.

BĂ„de skuffelse og glĂŠde hos KL

Hos Kommunernes Landsforening vĂŠkker det glĂŠde, at finansloven for 2016 afsĂŠtter en sĂ„kaldt ”vĂŠrdigheds-milliard” mĂ„lrettet landets ĂŠldre. Men foreningen er skuffet over, at partierne med finansloven ogsĂ„ gennemfĂžrer omprioriteringsbidraget.

IfÞlge KL-formand Martin Damm (V) kommer de samlede besparelser pÄ over syv milliarder kroner til at kunne mÊrkes.

- Jeg mÄ sige helt klart og tydeligt, at omprioriteringsbidraget vil betyde hÄrde besparelser pÄ de kommunale serviceomrÄder, siger formanden og tilfÞjer:

- Det kan ikke undgÄ at ramme kernevelfÊrden i form af blandt andet daginstitutioner, skoler og socialomrÄdet.

DF afviser pengene kan gÄ til skattelettelser

Statsminister Lars LÞkke Rasmussen har tidligere Äbnet op for, at de penge, der hentes ind via omprioriteringsbidraget kan bruges til skattelettelser, men det afviser Dansk Folkepartis finansordfÞrer René Christensen.

- Vi gÞr meget tydeligt opmÊrksom pÄ, at et omprioriteringsbidrag ikke skal bruges til skattelettelser, siger han til Ritzau.

Men det kan I jo ikke vÊre sikre pÄ. Var det sÄ ikke sikrere at lade pengene blive i kommunekasserne?

- Nu har vi fortalt den kreds herovre (flertallet bag finansloven, red.), at det er meget tydeligt, hvad vi Þnsker. Og nÄr jeg kigger rundt i Folketinget, er der et velfÊrdspolitisk flertal, siger René Christensen.

Ud over en milliard til Êldreplejen indeholder finansloven aftaler om at fastfryse grundskylden i 2016, en nedsÊttelse af registreringsafgiften for personbiler og motorcykler og 2,4 milliarder kroner ekstra til sundhedsomrÄdet i 2016.

Regeringen vil prioritere udvalget omrÄder

  • Omprioriteringsbidraget er opfundet af den nuvĂŠrende regeringen og er skrevet ind i Venstres regeringsgrundlag.
  • Kommunerne skal finde Ă©n procent i omprioriteringsbidrag. Det betyder, at kommunerne skal finde 2,4 mia. kr. om Ă„ret, som regeringen kan omprioritere til udvalgte omrĂ„der. Eksempelvis ĂŠldreomrĂ„det.
  • Ved Ăžkonomiforhandlingerne fĂžr sommerferien fik kommunerne dog forhandlet hjem, at der kun skal afleveres en halv milliard kroner i 2016.