Lene er nedslidt: Ville ikke klare krav i lovforslag

- Jeg er slidt ned og bange for, jeg ikke kan klare at arbejde, til jeg er 62 år. Men jeg kæmper, for ellers mister jeg min efterløn, siger Lene Sønksen, der snart fylder 60 år og arbejder som social- og sundhedsassistent. 

Hendes ene knæ er så dårligt, at hun er nødt til at bruge en krykke på arbejdet. Derfor er det tvingende nødvendigt, at hun kommer på efterløn så snart som muligt - og det har hun altså mulighed for om to år.

Lene er ét af mange eksempler på danskere, der ikke er i stand til at arbejde langt op i 60'erne, for så at gå på pension. Men for de lidt yngre danskere på arbejdsmarkedet, vil udsigterne være endnu længere ude i fremtiden.

I 2011 besluttede Folketinget at hæve efterlønsalderen gradvist til 64 år og afkorte perioden til tre år. Og hvad pensionen angår, er der efter al sandsynlighed også ændringer på vej. 

Er du født efter 1962, skal du nemlig arbejde til du er 68 år, hvis et lovforslag, som førstebehandles i Folketinget fredag, går igennem.

Slagteriarbejdere på piller

At føle sig nedslidt, når man er tæt på de 60 år, kan mange slagteriarbejdere også skrive under på. Og ligesom fagforbundene FOA og 3F er man heller ikke her begejstret for udsigterne til en forhøjet pensionsalder. 

- Det er hårdt fysisk arbejde på et slagteri, og det går ud over helbredet. Så for langt størstedelen er det umuligt at holde til man er 68 år, siger tillidsrepræsentant på Danish Crown i Horsens, Klaus Olesen.

Han fortæller også, at mange har smertestillende medicin med for at klare sig igennem.

Se interviewet med Klaus Olsen herunder:  

DF og S stemmer for på enkelte betingelser

Der er bred politisk opbakning til forslaget, som er del af den såkaldte velfærdsaftale fra 2006 mellem den daværende VK-regering, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Radikale.

I Dansk Folkeparti er det dog et krav, at førtidspensions-ordningen for seniorer kommer til at fungere optimalt, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

Se ham uddybe i klippet herunder:

Og i Socialdemokratiet påpeger man, at arbejdsmiljøet i erhvervslivet skal under lup og forbedres som del af pakken, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Se ham uddybe i klippet herunder: