Her er de pudsige øjeblikke fra åbningsdebatten

Der har været mange ordvekslinger i løbet af torsdagens maraton-debat i folketingssalen. Mange drillerier, mange spørgsmål og måske lidt færre svar. Og noget har været lidt sjovere end resten. Her har vi samlet tre af dagens sjove elementer. 

Den første kom allerede først på dagen, da Mette Frederiksen (S) i sin egenskab af formand for landets største parti, havde taget hul på ordførerrunden og var nået til spørgsmålene fra salen.

Venstres Anni Mathiesen ville gerne vide om Socialdemokraterne kommer med et finanslovsforslag.

– Ja, det gør vi da selvfølgelig. Vi er indbudt til forhandlinger ved min udmærkede navnebror. Ja, jeg hedder ikke hverken Claus Eller Hjort, men vi hedder begge to Frederiksen. Så langt rækker det med os to, lød det fra Mette Frederiksen til salens store latter.

S-formanden brød med tingets tiltaleregler og fortsatte:

– Derudover er der ikke så mange ligheder mellem os, vel, Claus. Jeg ved ikke hvem det mest er til fordel for. Det finder vi ud af. Nå, i hvert fald er der sættemøde allerede i morgen, sagde Mette Frederiksen henvendt til finansministeren.

Venstre svarer før andre spørger

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen forsøgte sig med en lidt anderledes måde at svare på.

– Nu kan jeg se, at oppositionen er ved at sidde parat med spørgsmål til mig. Dem vil jeg glæde mig til at besvare. Men jeg gerne se om ikke også Folketinget kan effektivisere, så vi kan komme lidt bredere ud end man plejer. Så lad mig tage det fra en ende af med de oftest stillede spørgsmål, sagde han og gennemgik derefter partierne et for et.

– Socialdemokraterne vil spørge, hvorfor vi vil skære på børn, uddannelse og forskning, når det er det, vi skal leve af fremtiden. I et forurettet tonefald, som antyder at Danmark fremover vil blive reduceret til et land af analfabeter, mens man behændigt undgår at nævne, at antallet af pædagoger faldt med over 3.000 under den tidligere regering, lød det drillende fra Jakob Ellemann-Jensen.

Alternativ debatform

Det var ikke kun Jakob Ellemann-Jensen, der forsøgte sig med en lidt anderledes måde at debattere på i dagens debat. Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist kastede sig nemlig ud i noget, politikere ikke altid er så gode til: Ros til modstanderne.

– Vi vil gerne samarbejde med alle. Heldigvis er der god grund til at dykke ned i det brede samarbejde. Ikke kun fordi vi har en smal regering, men også fordi vi tror på, at Danmarks succes afhænger af et godt samarbejde. Derfor vil jeg bruge det sidste af min tale på at nævne nogle af de områder, hvor vi ser samarbejdsmuligheder med hver og en af jer, lød det fra Rasmus Nordqvist.

Socialdemokraternes Dan Jørgensen fik ros at fokusere på økologi i sin tid som fødevareminister. Dansk Folkeparti fik positive ord med på vejen for partiets fokus på sundhed, og Venstre og Liberal Alliance høstede anerkendelse for at have et godt øje til iværksættere.  Enhedslisten fik ros for sit fokus på de svageste, mens Radikale Venstre fik ros for EU-og kulturpolitikken. Endelig fik SF og Konservative ros for sit klimafokus.

Karamel i munden og køkkenlåge i panden

Efter aftenpausen ville Pernille Skipper gerne kommentere på Søren Pape Poulsens (K) indlæg. Men det viste sig noget vanskeligt. 

– Jeg har lige taget en karamel. Det ved jeg simpelthen ikke hvad jeg skal gøre ved, får Enhedslistens retsordfører sagt. 

Folketingets næstformand Helle Thorning-Schmidt (S) skal lige til at give ordet til den næste i talerækken, da en socialdemokrat kommer den nødlidte Skipper til undsætning. 

– Jeg er blevet reddet af en socialdemokrat. Det sker så tit, lød det fra Pernille Skipper.

Som det måske kan ses på videoen herover, har den konservative partiformand fået et ar på issen. Under aftensmaden i går kom han i karambolage med en køkkenlåge, som han for sent opdagede var åben, fortæller han til TV 2. 

Åbningsdebatten ventes at være til omkring midnat.