Hjælp til syriske nærområder kan æde andre bistandsmidler

Der er en reel risiko for, at Danmark vil skulle bruge flere penge på at hjælpe Syrien og de omkringliggende lande i 2015 og i 2016, end man har gjort hidtil, og det kan føre til yderligere besparelser på udviklingsbistanden til andre områder.

Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i tv-programmet Debatten på DR2 ifølge dr.dk.

- Jeg tror, vi kommer til at bruge mere (på Syrien og nærområderne end i 2014, red.). Vi er helt optagede af lige præcis det problem. Det er jo det, der genererer alle de mange flygtninge, der kommer, og den opgave er vi nødt til at løse, siger Claus Hjort Frederiksen.

2,3 milliarder kroner skal spares på udviklingshjælpen

I forbindelse med Venstre-regeringens finanslovsforslag for 2016 kom det frem, at der skal spares 2,3 milliarder kroner på udviklingshjælpen næste år.

Men da krisen i Syrien kan komme til at koste endnu flere penge, end der er afsat på finansloven, vil der muligvis skulle hentes penge fra udviklingsprojekter i eksempelvis Afrika, medgiver Claus Hjort Frederiksen.

Spørgsmål: Du siger, at du tror, I kommer til at bruge mere. Hvorfra skal de penge komme?

- Fra vores ulandsbistand, siger finansministeren.

Spørgsmål: Så I vil senere flytte yderligere penge?

- Selvfølgelig. Vi prioriterer, ja.

Spørgsmål: Så de nedskæringer, der ligger i finansloven nu på de øvrige bistandslande og den øvrige udviklingsindsats i blandt andet Afrika, den vil I beskære yderligere, hvis I får brug for pengene til Syrien?

- I princippet er vi nødt til at arbejde på den måde.

Spørgsmål: Så de ekstra penge vil blive fundet inden for bistandsbudgettet?

- Ja, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.

Danmark vil fremover fortsat være blandt fem rige lande, der lever op til FN's mål om at yde mindst 0,7 procent af bruttonationalindkomsten i bistand.