Hønge: Valgkamp-støtte påvirker ikke min politik

- Der er ingen sammenhæng overhovedet.

Så fast er udmeldingen fra folketingsmedlem Karsten Hønge (SF), efter det søndag er kommet frem, at han fik 10.000 kroner til sin valgkamp af Falck-reddernes faglige organisation og samtidig kritiserede Falck-konkurrenten BIOS.

Karsten Hønge stemte som medlem af Region Syddanmark sidste efterår for en aftale med BIOS. Siden har han været stærk kritisk over for BIOS og udtrykt mistillid til virksomheden, og det vækker kritik fra eksperter og modstandere.

- Det kan jeg fuldstændigt afvise. Der er ikke den mindste ændring i mit ordvalg. Jeg vil sådan set sige, at hvis der er noget, de borgerlige i regionsrådet har været trætte af, så er det, at jeg alt for tidligt - mener de - har været kritisk over for BIOS, siger Karsten Hønge til TV 2.

V: Et spørgsmål om moral

Formand for præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V), udtaler til TV 2, at han mest af alt mener, at sagen er et spørgsmål om moral.

- Jeg kan da godt have en vis betænkelighed lige i den her sag, men det må være en sag mellem Karsten Hønge og offentligheden. Jeg tror ikke, der er problemer med lovgivningen, men man kan have etiske skrubler over det. Men det må Karsten afgøre med sig selv, siger Thyge Nielsen.

Hønge: Det har ingen gang på jord

Men Karsten Hønge forstår slet ikke kritikken. Han henviser til, at hvis man har fulgt sagen, vil man vide, at han har kæmper for ordnede vilkår og derfor har været kritisk over for BIOS i trekvart år.

- Et halvt år efter får jeg et mindre økonomisk bidrag til min valgkamp. De to ting er der ingen sammenhæng i.

- Der er sammenhæng på den måde, at en faglig organisation ser en politiker, de mener, taler for ordnede vilkår på arbejdspladsen, og så giver mig en støtte. Det er saftsuseme ikke den anden vej rundt, at jeg får støtte og så mener noget andet. Det har ingen gang på jord.

Se hele indslaget om valgkampsstøtten til Karsten Hønge herunder:

Her er reglerne for partistøtte

  • I 1995 indførte Nyrup-regeringen nye regler for partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Beløbsgrænsen blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.
  • Som et kompromis satte man en grænse på 20.000 kroner. Hvis sponsorer støtter et parti med mere, skal partiet oplyse sponsorens, men ikke beløbet i partiets officielle regnskab.
  • Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til alle folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym.
  • I partiregnskabet hos de landsdækkende partier skal der være oplysninger om, hvad de enkelte partier modtager i private tilskud. I lovgivningen er det ikke et generelt krav for offentliggørelse af private tilskud til lokale og regionale lokallister.
  • Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.
  • Brud på reglerne om partistøtte har en forældelsesfrist på to år.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet