2000 kan ikke starte på ønskeuddannelsen: - Det er ærgerligt

Nye karakterkrav på erhvervsuddannelserne betyder, at 2000 unge ikke kan begynde på deres ønskede uddannelse.

De unge skal have opnået en karakter på mindst 02 i både dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøver, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at score en plads på erhvervsuddannelserne.

Fuldstændig uholdbart, lyder meldingen fra Enhedslisten, der nu opfordrer undervisningsministeren og partierne bag reformen til at genoverveje optagelseskravet.

- Hidtil har omkring en tredjedel af de elever, der færdiggør en erhvervsuddannelse, ikke haft det to-tal i dansk og matematik, der nu kræves for at komme i gang med en erhvervsuddannelse. Det vidner om, hvor uklogt det er, at der med reformen er skabt en ny barriere for at starte på en uddannelse, siger Enhedslistens erhvervsuddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj.

25 procent kom ikke ind

Et af de steder, hvor man mærker konsekvenserne af den nye reform, er på Social- og sundhedsskolen i Silkeborg, hvor 25 procent af ansøgerne ikke kom ind på grund af de nye karakterkrav.

Bente Strager, der er direktør på skolen i Silkeborg, frygter nu at de færre studerende fører til mangel på arbejdskraft i kommunerne.

- Vi ved jo, hvor mange kommunerne skal have, og vi kommer til at mangle dem i klasserne fremover. Og når vi ikke har dem nu, så har vi dem heller ikke om et år, for de finder en anden uddannelse, siger Bente Strange.

Formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation er også bekymret over udviklingen.

- Selvfølgelig skal man kunne læse og regne, når man starter på en erhvervsuddannelse. Men erhvervsskolerne har før løftet nogle af de her elever, for man får en anden oplevelse af fagene dansk og matematik, når man går på en erhvervsskole. Det giver man så ikke eleverne mulighed for nu. Man lukke dem ude. Og det er ærgerligt, siger Mie Hovmark.

Venstre: Vi skal stille krav til de unge

Kritikken af de skrappere adgangskrav preller fuldstændig af på Venstre. De er ikke overraskede over, at der er nogle, der er blevet ramt af de nye krav, men partiet pointerer, at nogle af dem, der ikke kom ind i den her omgang, måske også er nogle af dem, der før i tiden hurtigt faldt ud, fordi de ikke var klar til at starte. Derudover mener de, at det er bydende nødvendigt med et løft i kvaliteten på erhvervsskolerne, og at adgangskravene derfor er nødvendige.

- Uanset om man skal være tømrer eller SOSU-assistent, så er det rigtig vigtigt, at man kan læse en lille smule. Det er jo det laveste karakterkrav, vi har. Derfor synes jeg også, man må forvente, at man trods alt også kan læse, hvad der står på en etikette, eller hvis man skal være tømrer, at man kan læse en byggevejledning. Jeg synes, det er at skyde de unge mennesker i foden, hvis vi ikke vælger at fastholde, at selvfølgelig skal vi have forventninger til dem og have nogle krav, siger Venstres uddannelsesordfører, Anni Mathiesen.