Holst: F-16-kampfly i Irak kan udskiftes med radar

Det er helt sikkert, at Danmark skal fortsætte med at bidrage til kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat. Men det er mere usikkert, om det fortsat skal være med de danske F-16 fly.

Det siger forsvarsminister Carl Holst.

Når aftalen om det nuværende bidrag udløber til oktober, skal partierne forinden blive enige om, hvordan det danske bidrag i Irak skal se ud i fremtiden. Og her kan det meget vel komme på tale at finde en anden løsning end de danske kampfly.

- Det kan være et fortsat bidrag med F-16. Og det kan være, at vi øger bidraget på andre felter med radarstøtte som i Afghanistan. Alt er i spil, og intet er lagt fast, siger forsvarsministeren til TV 2.

Det betyder, at Danmark også kan ende med et bidrag, hvor vi hjælper med at træne den irakiske hær.

Hvis Danmark ender med at vælge løsningen med enten radar eller civilbidrag til irakerne, vil andre skulle tage over med kampfly i stedet for de danske F-16.

- Rotationsprincippet har jeg nævnt som noget, der kunne undersøges. Så vi tager én periode, og et andet land tager den næste periode, så der ikke er 100 procent belastning på det danske F-16 bidrag hele tiden. Det kan også være en løsning, der kan komme i spil, siger Carl Holst, der understreger, at opråbet fra de stressede danske flymekanikere har gjort indtryk på ham.

- Hvad vi ender med, må tiden vise, men kampen mod ISIL (Islamisk stat, red.) fortsætter med de midler, som vi finder bedst. Og så vi sikrer vi, at vi mandskabsmæssigt og materielt yder en indsats, vi kan være bekendt i forhold til vores samarbejdspartnere, og som vi er trygge ved i forhold til vores mandskab, siger forsvarsministeren.

Partierne i forsvarsforliget mødes i næste uge for at indlede forhandlingerne om det fremtidige mandat, der skal være klar, når det nuværende mandat udløber til oktober.

Et møde som Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen endnu ikke er orienteret om skal finde sted. Han vil derfor ikke tage stilling til, om Dansk Folkeparti kan forestille sig en anden mission i Irak end kampfly, for han mangler stadig den orientering om situationen for flymekanikerne i Irak, som han mener, ministeren har lovet.

- Ministeren må have fået orienteringen fra Forsvarskommandoen, men vi har altså ikke hørt noget. Det er underligt at spille ud med det her, før man overhovedet har orienteret forsvarskredsen om det, man har lovet - nemlig at vi skulle samles i forligskredsen omkring flymekanikernes og piloternes problemer. Men den orientering har vi jo ikke engang fået, siger Søren Espersen.

Han efterlyser også svar på, hvordan man har tænkt sig at få uddannet flere flymekanikere, som kun vil blive mere nødvendigt, når Danmark skal have nye kampfly.

- Vi vil vide, hvad forsvarsministerens reaktion er på de her ting. Og hvordan situationen for piloter og mekanikere skal genoprettes. Man kan ikke bare sige, at nu erstatter vi lige de der fly med en radar. I forligskredsen er vi enige om at vores indsats er kampfly. Men så lader det til, at man muligvis ikke kan det. Men vi ved det ikke, for vi er ikke blevet orienteret, siger Søren Espersen.

Bag beslutningen om at sende F-16 fly til Irak står Socialdemokraterne, de Radikale, SF, Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance, der alle stemte for beslutningsforslaget for snart et år siden.

Den danske mission i Irak

  • Der blev i første omgang givet et ĂĄrs mandat. Det udløber i oktober 2015.
  • Danmark bidrager med syv F-16 kampfly (hvoraf de tre er i sĂĄkaldt logistisk reserve). Derudover bidrager Danmark med et Hercules-transportfly.
  • F-16-flyene skal indgĂĄ i kampen mod IS i samarbejde med USA og de øvrige lande i en international koalition. Sammen med flyene følger et mandskab pĂĄ op til 140 personer.
  • Flyene indgĂĄr i første omgang i operationen i 12 mĂĄneder. De danske fly bomber ikke i Syrien.
  • Danmark bidrager ogsĂĄ med 120 mand, der skal uddanne og vejlede irakiske sikkerhedsstyrker.
  • De første missioner foregik 16. oktober 2014.
  • Det danske bidrag havde 12. maj fløjet i alt 328 missioner og anvendt 271 bomber.
  • De samlede omkostninger pĂĄ missionerne fra oktober til slutningen af februar er opgjort til cirka 213 millioner kroner - heraf 44 millioner til ammunition. Prisen for en enkelt bombe har i gennemsnit været i omegnen af en kvart million kroner.
  • FlyvevĂĄbnets F-16-fly er af typen Fighting Falcon og kan bĂĄde kæmpe mod andre fly i luften og gennemføre præcise bombninger af mĂĄl pĂĄ jorden.

Kilde: Ritzau: Udenrigsministeriet og forsvaret