Skuffet S-bagland: Hvorfor stemmer I for Løkkes politik?

Hvordan kan man lægge stemmer til en økonomiaftale, der indebærer, at kommunerne skal spare, når man selv er tilhænger af, at den offentlige sektor skal vokse?

Det spørger man sig selv om i Socialdemokraternes kommunale bagland for tiden efter at Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokraterne i fredags indgik en aftale om, at de fire partier altid stemmer for økonomiaftalerne med kommunerne og regionerne, når de behandles i Folketingets finansudvalg. Uanset hvad indholdet af aftalerne måtte være.

TV 2 har talt med flere byrådspolitikere, der simpelthen ikke forstår partiets ageren på Christiansborg. En af dem er Socialdemokraternes frontfigur på Frederiksberg, rådmand og 2. viceborgmester Michael Vindfeldt.

– Jeg har svært ved at se, hvorfor S på Christiansborg skal sikre en aftale med kommunerne om, at der næste år skal være minusvækst. Vi er jo for pokker lige kommet ud af krisen. Hvorfor skal vi så til at skære ned, spørger han og fortsætter:

– Jeg har godt hørt argumentet om, at man stemmer for af rent tekniske grunde ligesom man også gør det til finansloven. Men hvad der ikke kan forklares, kan nu engang ikke forsvares, siger han til TV 2.

Borgmester: Det havde man ikke behøvet

Ishøjs borgmester er stor tilhænger af, at kommunernes økonomi fastlægges i aftaler mellem kommunerne og regeringen. Men Ole Bjørstorp mener også, at folketingsgruppen er gået for langt, når den accepterer at stemme for alle aftaler fremover.

– Det havde man ikke behøvet at gå med i. Økonomiaftalerne kan jo blive så dårlige, at man bør have muligheden for at stemme imod dem, siger han.

Det tidligere folketingsmedlem Vibeke Grave (S), der nu er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Lolland Kommune, kan godt se, at aftalen giver ro på bagsmækken. Men hun synes, det er ”underligt” at hendes parti lige har kastet en redningskrans ud til en nødstedt Venstre-regering.

– Det er meget svært at forklare vælgerne at forklare noget, der er så Christiansborg-teknisk. Jeg synes i hvert fald ikke, man er lykkedes med det fra folketingsgruppens side. Og så må jeg også bare sige, at når der er meget stærke yderfløje i Folketinget, så skal det vel egentlig også spille ind på den førte politik, lyder det fra Vibeke Grave.

Læs hvad finansordfører Benny Engelbrecht (S) siger til kritikken her. 

Byrådsmedlem: Der er allerede kaos

Rasmus Felt (S), byrådsmedlem i Køge, er heller ikke imponeret.

– Jeg hørte Nicolai Wammen sige i fredags, at der ville være kaos omkring kommunernes økonomi, hvis ikke der blev indgået en aftale. Set fra min stol er der allerede kaos, når vi skal spare 1 procent, siger han til TV 2.

Han har svært ved at få øje på, hvad Socialdemokraterne har fået ud af at lægge stemmer til regeringens aftale med kommunerne.

– Vi har i valgkampen kæmpet for, at der ikke skulle skæres på velfærden. Og nu er vi så med til at blåstemple, at der skæres. Jeg havde hellere set, at vi lod de borgerlige tage ansvaret for deres nedskæringer, siger Rasmus Felt.

I Horsens undrer byrådsmedlem Niels Peter Bøgballe sig også.

– Der må have været en eller anden form for forhandling, men det har tydeligvis ikke været forhandlinger om politisk indhold, siger han, der også har kontaktet partiledelsen med sin kritik.

Brug samme model som i EU-spørgsmål

Tilbage på Frederiksberg foreslår Michael Vindfeldt, at man fremover lader et udvalg i Folketinget give finansministeren et klart mandat til kommuneforhandlingerne. Det kunne være finansudvalget eller social- og indenrigsudvalget.

– Den model har vi på EU-området. På den måde sikrer man sig, at regeringen forhandler med et flertal i Folketinget i ryggen, og dermed skabes der ikke uro om den indgåede aftale, siger han.

Men den model ville ikke fungere, mener Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S).

– Det er regeringens opgave at forhandle med kommunerne. Havde regeringen skullet igennem et sådant forløb i Folketinget, ville det have trukket ud at nå en aftale. Samtidig havde regering haft endnu bedre tid til at tale med sit parlamentariske grundlag, og det tror jeg ikke, vi havde fået en bedre aftale af, siger han til TV 2.

Han mener i det hele taget ikke, at der er en finger at sætte på Socialdemokraternes ageren.

– Jeg kan ikke huske en eneste gang, hvor en økonomiaftale ikke er stemt igennem finansudvalget. Det er der tradition for, fordi der er en bred erkendelse af, at vi er nødt til at kunne stole på de aftaler, der laves. Derfor er der i virkeligheden ikke noget nyt i det her, siger han.

Læs hvad finansordfører Benny Engelbrecht (S) siger til kritikken her. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter