Kommuner vil have mere frihed: Planloven må ændres

Mandag begynder de indledende budgetforhandlinger mellem finansminister Bjarne Corydon (S) og kommuneforeningen KL, hvor parterne skal forsøge at blive enige om de økonomiske rammer for kommunerne for 2016.

Kommunerne håber på et resultat, som kan sætte gang i væksten. Især i de kommunerne, som har det svært økonomisk og har problemer ved at tiltrække borgere.

Det siger KL's formand, Martin Damm (V), til Ritzau.

- Vores store mål er, at der skal skabes mere vækst i hele landet, men ikke mindst i de områder, som virkeligt har brug for det. Der er mange muligheder for at sætte gang i udviklingen, siger han.

Med til forhandlingerne har kommunerne et katalog med 32 forslag til konkrete ændringer i planloven.

Blandt disse er et ønske om hurtigere processer ved lokalplaner, at kommunerne lettere skal have lov at rive faldefærdige bygninger ned, og at reglerne for kystnærhedszonerne skal lempes.

- Planloven skal ændres på flere punkter, fordi kommunerne har brug for mere frihed og ansvar. Vi vil have flyttet de beslutninger, som har betydning for lokalsamfundet, ned på det lokale beslutningsniveau.

- Mange beslutninger om, hvad der skal ske i en jysk by, tages af statslige embedsmænd i København. Det er ikke optimalt, siger Martin Damm.

Diskussionen om ændringer i planloven er ikke nye.

Tidligere på året forslog Venstre en række ændringer, og mandag åbnede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for, at man kan komme til at se nærmere på planloven, når regeringen fremlægger sine kommende vækstinitiativer.

- Det er positivt, at der debat om det. Hele Folketinget har talt om, at vi skal hjælpe de kommuner, som har brug for det. Nu er det så tid til, at vi skal føre idéerne ud i livet, siger formand Martin Damm.

KL vil også gøre en indsats for, at mobildækningen skal forbedres, så der ikke er huller i dækningen i yderområderne.

Et enigt folketing vedtog tidligere på året en aftale om at styrke dækningen i hele landet inden 2020. Men den aftale vil KL have fremskyndet.