K i offensiven: Her er vores ultimatum til en ny regering

'Det er tid til at sige stop og sætte fødderne i. Vi skal have vendt Danmark og give danskerne mere af deres frihed og ansvar tilbage.'

Sådan skriver Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape Poulsen i en kronik i Berlingske mandag, hvor han stiller tre helt klare krav, som skal opfyldes, hvis partiet skal være en del af en kommende borgerlig regering.

Det drejer sig om nulvækst i det offentlige, et opgør med regeltyranniet og lavere skatter. Som minimum.

'For det første kommer Det Konservative Folkeparti ikke til at indgå i en regering, der har som mål, at den offentlige sektor skal være større. Det vil vi ikke lægge navn til', skriver formanden i klare vendinger.

Nægter samarbejde med DF

Herefter fastslĂĄr han, at de godt 200 love og regler, der i dag giver staten ret til at gĂĄ ind pĂĄ privat ejendom uden dommerkendelse, skal genovervejes:

'Derfor vil vi kræve af en eventuel kommende borgerlig regering, at samtlige godt 200 beføjelser i løbet af det første år gennemgås og vurderes. Hver enkelt skal analyseres og i givet fald aktivt tilvælges af Folketinget.'

'For det tredje skal de evigt stigende skatter og afgifter stoppes. Vi har for længst nået grænsen for, hvad der er rimeligt, og det skal nu gå den anden vej,' står der videre.

Ifølge TV 2's politiske analytiker Anders Langballe siger Søren Pape Poulsen med sin kronik, at partiet ikke vil danne regering med Dansk Folkeparti.

- De udelukker, at de kan gå i regering med Dansk Folkeparti. Det kan ikke lade sig gøre. Her tænker jeg særligt på nulvæksten i den offentlige sektor, som Dansk Folkeparti ikke vil gå med på.

- Hvad betyder udmeldingen for Venstre?

- Både før og efter denne kronik har Løkke været klar over, at projektet med at skulle danne regering, hvis de vinder, er en vanskelig opgave. Så det er ikke noget nyt, men nu får vi det penslet ud, kan man sige. 

Ikke længere V's vedhæng

Den skarpe retorik er desuden en nødvendighed for det trængte parti, lyder vurderingen. 

- Konservative er i den grad presset. Søren Pape har alt andet end overrasket positiv, flere målinger er rigtig dårlige for dem, og derfor er det her nødvendigt for dem, hvis de skal klare sig. De skal skabe en kant til Venstre og Dansk Folkeparti.

- Søren Pape forsøger at sige, at man ikke skal tage dem forgivet. Og tiden hvor de er et tamt halevedhæng til Venstre er forbi. Det er det, de forsøger at signalere nu. Og så må vi se, om de formår at holde fast i det, siger Anders Langballe.

Se en uddybet analyse af Søren Pape Poulsens kronik her: