Politisk flertal presser ministeren: Skal drabsmænd have børnene?

- Ministeren må erkende, at han har et flertal omkring sig, der ønsker den her drøftelse, så derfor bliver han nødt til at sige, at nu tager vi denne drøftelse.

Sådan lyder den kontante reaktion til socialminister Manu Sareen (V) fra Venstres socialordfører, Karen Ellemann, efter at TV 2 har fortalt historierne om to drabsmænd, der har fået tilkendt den fulde forældremyndighed over deres børn efter at have slået moderen ihjel.

Manu Sareen gjorde mandag aften klart, at der ikke er grund til at kigge yderligere på lovgivningen.

- Man får altså ikke forældremyndigheden per automatik. Sådan spiller klaveret ikke. Når det er sager som drab, bliver det altid vurderet meget grundigt ud fra dødsfaldsparagraffen (et tilnavn, red.). Der bliver altid truffet grundige socialfaglige afgørelser ud fra barnets bedste, sagde Manu Sareen i mandagens 22 NYHEDERNE.

Men et politisk flertal udenom ministeren er altså uenig i denne udmelding, og derfor presser Folketingets socialordførerkreds nu ministeren til at se på forældreansvarslovens dødsfaldsparagraf.

Debatten er opstået efter, at TV 2 søndag kunne fortælle, at Anders Larsen, der sidste sommer slog sin ekskone 39-årige Hafida Bourouih ihjel, har fået forældremyndigheden over parrets to børn.

Socialministeren mener, at det er en tragisk hændelse, men holder fast i den nuværende lovgivning. Og det forundrer socialordførere fra både Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

- Det er et embedsmandssvar, konstaterer Enhedslistens Pernille Skipper og beskylder ministeren for at tale udenom. 

- Han prøver at glide let henover denne sag og siger, at loven er, som den skal være, fordi vi tager udgangspunkt i hver enkelt sag. Det skal man også altid. Men spørgsmålet er, om denne sag er udtryk for, at der er behov for en lovændring. Lad os nu se på, om det her er udtryk for et problem. Det burde Manu Sareen gribe og invitere ordførerne på kaffe, siger hun.

Alle retsfølelser er krænket

SF's socialordfører Trine Pertou Mach er også uforstående overfor, at ministeren afviser at samle ordførerne til en drøftelse på baggrund af Hafida-sagen.

- Alles retsfølelse er jo krænket i den pågældende sag. Derfor synes jeg, at ministeren skal indkalde socialordførerkredsen til en fortrolig drøftelse af, hvordan man har landet afgørelsen i den konkrete sag, og hvordan man kan sikre, at lovgivningen balancerer mellem barnets tarv på den ene side og vores retsfølelse på den anden side, siger Trine Pertou Mach. 

- Jeg er ikke sikker på, at loven er, som den skal være, lyder det også fra Venstres socialordfører Karen Ellemann, der ligeledes mener, at Hafida-sagen kalder på en drøftelse.

- Det, vi er blevet præsenteret for de seneste dage, får mig til at blive urolig i maven  over, hvordan loven forvaltes. Så jeg håber, at han kommer på bedre tanker om inviterer til en drøftelse  af det her område. Ministeren må erkende, at han har et flertal omkring sig, som ønsker denne drøftelse, siger hun. 

Hos Dansk Folkeparti mener socialordfører Karin Nødgaard, at der er en anledning til at diskutere den nuværende lovgivning med socialminister Manu Sareen.

- Når man ser på nogle af de eksempler, der kommer frem, må vi fra politisk side gå ind og justere noget af den her lovgivning, siger Karin Nødgaard og fortsætter:

- Det kan jo ikke være rigtigt, at man faktisk kan belønne en person for at slå den anden forælder ihjel, siger hun.

Karin Nødgaard understreger, at det ikke er sådan, at børnene aldrig må være sammen med den dømte, men hun mener, at der ligger så mange ting i forældremyndighedsrollen, at den dårligt kan blive varetaget, hvis vedkommende sidder i fængsel.

Vende udgangspunktet

Flere af ordførerne er inde på, at man burde vende udgangspunktet i forældreansvarsloven, så børn ikke nærmest automatisk tilfalder den tilbageværende forælder, hvis en mor eller far dør.

F.eks. siger Trine Pertou Mach: 

- Jeg tror, man skal kigge sig om efter en model, hvor man måske godt kan glemme forældremyndigheden forældremyndigheden, hvis man begår drab. Så må man ud fra barnets tarv vurdere, om man kan få den tilbage. Men jeg tror, man er nødt til at vende udgangspunktet om på den måde, siger hun. 

Hafida Bourouihs to små drenge har været hos deres onkel og tante, siden moderens død. 17. marts afgjorde Statsforvaltningen, at faderen, der er varetægtsfængslet og har erkendt drabet, skal have forældremyndigheden over sønnerne. De blev derfor flyttet til hans forældre - til stor forfærdelse for den dræbte kvindes familie. 

Statsforvaltningen skrev i sin afgørelse:

”Det forhold, at du har slået børnenes mor ihjel og formodentlig skal sidde i fængsel i en længere årrække, ikke i sig selv er tilstrækkeligt til, at forældremyndigheden over (…) ikke skal blive hos dig".

Derudover lægger Statsforvaltningen i deres afgørelse vægt på, at Anders Larsen er drengenes far, og at de på baggrund af kommunens vurdering "har en god og kærlig tilknytning" til deres far.

Hafida-drabet

  • 29. juli sidste år blev liget af den 39-årige mor til to fra Glostrup, Hafida Bourouih, fundet på Sydsjælland efter, at hun havde været savnet siden 24. juli.
  • Da havde hendes tidligere samlever allerede været varetægtsfængslet i tre døgn, sigtet for drab.
  • Anders Larsen har erkendt at have kvalt Hafida Bourouih i familiens lejlighed i Glostrup og efterfølgende skilt sig af med liget.
  • Ifølge gerningsmandens forklaring til politiet var drabet resultatet af et skænderi, der røg ud af proportioner.