Politiske reaktioner: Lidegaard har ansvaret for Thule-sagen

På tværs af det politiske spektrum udløser nye oplysninger kritik af den danske regerings ageren i sagen om Thulebasen. Det sker efter, at det nu viser sig, at USA bad Udenrigsministeriet om hjælp til at vurdere det skuffeselskab, der i udbudsrunden vandt servicekontrakten på Thule-basen.

Således udtaler både Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten onsdag i Jyllands-Posten kritik af regeringen, som ifølge flere partier ikke har varetaget rigsfællesskabets interesser godt nok.

Fra Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen lyder det, at oplysningerne er en bombe under Thule-sagen, og at det nu sort på hvidt er dokumenteret, at Danmark har siddet på hænderne i sagen.

- Det er Udenrigsministeriet og dermed udenrigsministeren, der har det overordnede ansvar, og dermed også har lavet en meget alvorlig fejl. Det skal selvfølgelig have konsekvenser, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Det er dybt beklageligt, at vi har diskuteret det i flere måneder, hvor udenrigsministeren har svaret udenom og nok heller ikke har givet de rigtige oplysninger til Folketinget. Når man skal varetage rigsfællesskabets interesser, så skal man sikre, at man svarer på vegne af den danske regering – også selv om man ikke selv kan svare.

Enhedslisten kritiserer, at Udenrigsministeriet ikke reagerede på en henvendelse fra USA om Thulebasen

Enhedslisten kalder minister i samråd

Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen, kalder nu udenrigsministeren i samråd om sagen.

- Det er Udenrigsministeriets opgave at give amerikanerne et svar. Det er i orden, at ministeriet ikke kender selskabslovgivningen, men hvis de havde sat sig ind i sagen, havde de måske opdaget, at et amerikansk skuffeselskab fik ordren. Ministeriet kunne have undgået, at vi kom i den her meget kedelige situation, hvor der bliver slået et stort hul i den grønlandske landskasse, siger Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen, til TV 2.

- Det er jo Udenrigsministeriet, der kommunikerer med det amerikanske luftvåben. Det er jo på det niveau, det foregår. Som sagen ligger nu, har Udenrigsministeriet et ansvar for, at det er gået galt i den her sag, siger Finn Sørensen.

Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen kalder ministeriets ageren for uantagelig.

Ifølge Jyllands-Posten kontaktede det amerikanske forsvarsministerium allerede i juli det danske udenrigsministerium for at få hjælp til at vurdere, om fire af USA godkendte udbydere kunne opfattes som et dansk datterselskab af det amerikanske firma Vectrus. Det kan du læse mere om her. 

Ifølge professor i selskabsret på Copenhagen Business School, Søren Friis Hansen, opstod fejlen allerede, da Udenrigsministeriet godkendte betingelserne i udbudsmaterialet. Det kan du læse mere om her.

Udenrigsminister Martin Lidegaard afviser kritikken og henviser til, at det var vigtig for Udenrigsministeriet ikke at skulle håndtere en sag i strid med EU-retten.

Fakta om serviceaftalen

I 2013 fik Landskassen 169 millioner kroner alene i indtægter fra serviceaftalen.

MT Højgaards datterselskab, Greenland Contractors, havde serviceaftalen gennem de seneste 40 år.

Det grønlandske selvstyre har anparter i Greenland Contractors.

Exelis Services er et datterselskab af det amerikanske selskab Vectrus.

Vectrus har hovedkvarter i Colorado Springs.

Kontrakten lyder på næsten 2,7 milliarder kroner.

Det var US Air Force, der tildelte kontrakten til Exelis.

I 1962 kom der et tillæg til den oprindelige forsvarsaftale om forsvaret på Grønland fra 1951.

Tillægget sagde, at det kun var grønlandske og danske virksomheder, der måtte blive tildelt kontrakter vedrørende drift og vedligeholdelse af Thule Airbase.

Exelis oprettede et datterselskab i Hellerup og kunne på den måde omgår dermed tillægget fra 1962.

31. oktober 2014 vandt Exelis Services udbuddet over tre danske virksomheder MT Højgaard, Per Aarsleff og Copenhagen Arctic.

Natten til torsdag 19. februar blev klagen afvist.

Servicekontrakten gælder fra 1. oktober 2015 og syv år frem.